18,4 млрд. евро достига износът на селскостопански стоки от ЕС в първия месец на 2024 г., докато вносът на продукти се оценява на 13,4 млрд. евро, се посочва в последния месечен доклад за търговията със селскостопански продукти, публикуван от Европейската комисия. В резултат на това е регистрирано положително търговско салдо в размер на 5 млрд. евро, което е увеличение от 27% на годишна база, отбелязват експертите. 

Стойността на износа на земеделски стоки е нараснала с 2% на годишна база и това се дължи основно на повишените цени на маслините, зехтина и зърнените продукти. 

Първите три дестинации за износ на селскостопански храни от ЕС през януари 2024 г. остават Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. Обединеното кралство представлява 23% от стойността на износа и там се регистрира на най-голямото увеличение в сравнение с януари 2023 г. (+304 млн. евро, +8%). Износът за САЩ отбеляза ръст от 9% в сравнение с януари 2023 г. (+179 млн. евро). От друга страна, износът на ЕС за Китай е намалял с 11% (-141 млн. евро).

Най-значително по стойност е увеличението на изнесените от ЕС маслини и зехтин, като при тях ръстът е от над 140% на годишна база, а в стойностно изражение - с над 175 млн. евро. 

В сравнение с януари 2023 г., износът на захар и изоглюкоза също отбеляза 152% увеличение на обемите, основно на бяла захар. Освен това износът на зърнени култури се е увеличил по обем и стойност, докато износът на растителни масла е намалял с 43%, а износът на млечни продукти е спаднал със 7%. Въпреки тези промени, млечните продукти остават втората най-изнасяна продуктова категория.

През януари 2024 г. вносът на селскостопански храни в ЕС достигна 13,4 млрд. евро, отбелязвайки 10% увеличение на стойността спрямо предходния месец, но все още с 5% под януари 2023 г. поради намалените цени в продуктовите категории.

Бразилия остава най-големият източник за ЕС, представляващ 10% от общия внос, с малко увеличение от 23 млн. евро (+2%). Следва Украйна, която представлява 10%, въпреки намалението на стойността на вноса с 2% в сравнение с януари 2023 г. И накрая, Обединеното кралство също допринесе с 10%, въпреки намалението от -57 млн. евро (-5%).


По отношение на вносните продукти, вносът на маслини и зехтин се е увеличил с 80 млн. евро (+168%), докато вносът на зърнени култури е намалял с -34% (-472 млн. евро). Вносът на какаови продукти също се увеличава, докато маслодайните семена, протеиновите култури и растителните масла спадат, се казва още в месечния доклад на Европейската комисия.