Коронавирусът вече показва своите възможности да нанесе сериозни щети на земеделския сектор. Няма човек у нас, който да не си задава въпроса: „Какво ще се случи, когато инфекцията влезе и у нас?“. Заразата вече е открита и в нашата страна. На 8 март, неделя, властите обявиха, че инфекцията е доказана при четирима българи - двама в Плевен и двама в Габрово.

Как коронавирусът ще се отрази на пазара на меда

В търсене на отговори за евентуалните последици в селското стопанство обръщаме поглед към Италия, в която броят на хората, засегнати от вируса, се увеличава с притеснителни темпове.

Експлозивно нарастващият брой на заразени с коронавирусната инфекция в Северна Италия има огромно влияние върху целия селскостопански сектор в страната, пише Agrarheute.

„Трудността, която преживява земеделският сектор, е очевидна и трябва да направим всичко възможно, за да намалим натиска върху компаниите и фермерите", написа италианският министър на земеделието Тереза Беланова в писмо до Европейската комисия.

В допълнение към ефектите от ограничителните и карантинните мерки сега има и искания от чужбина за специално сертифициране на италианска храна.

„Не можем да приемем допълнителни сертификати за италиански стоки, поискани от някои чуждестранни власти, тъй като няма риск от инфекция при работа с храни и опаковки", заяви министър Тереза Беланова.

Това не е единственият проблем. Има и още. Назрява криза със сезонните работници.

Някои европейски държави искат да се приемат разпоредби, които биха могли значително да намалят движението на сезонни работници. В България, както и в цяла Европа, дефицитът на работна ръка в селското стопанство е проблем от години.

Италианските ферми, особено тези, които работят в сектор „Плодове и зеленчуци“, са силно разтревожени за следващата реколта.

Фермерите се опасяват, че прибирането на реколтата им е изложено на риск, тъй като сезонните работници от Централна и Източна Европа може да не стигнат до полетата.

Вирусът се разпространява експлозивно

На този етап италианското правителство прилага различни ограничителни мерки, особено в северната част на страната. 

На юг от икономическия мегаполис Милано епидемията накара правителството да очертае „червена зона". Това са единадесет общини, до които никой няма достъп или които никой не може да напусне.

Докато италианските власти се борят за овладяване на огнището на коронавируса и съставят пакет за подкрепа на бизнеса, индустриалните асоциации и представителите на хранителната индустрия предупреждават за икономическото въздействие на мерките.

Случаите на заразени с коронавирус в Италия продължават да растат. Увеличава се и броят на починалите. Засега Италия е най-засегнатата европейска държава. Епицентърът е в Северна Италия. Повечето потвърдени случаи са в Ломбардия, следват регионите Венето и Емилия Романя.