Заради короновируса фермер от Врачанско се насочи към отглеждането на чесън. До края на февруари той вече е успял да го посади на нивата, на която миналата година е имало домати.

Излезе Наръчникът за директните плащания 2020

„Идеята ми дойде още през януари, когато разбрах за коронавируса в Китай. Първо купих сеялка. Не е някакъв супер модел, но ми свърши работа. Цените на посадъчния материал ми се сториха твърде различни – от 3,50 до 7,00 лева за килограм. Затова избрах една оферта за 4 лева, но пък успях да се възползвам и от отстъпка за количества. Смятам, че направих добра инвестиция“, разказва Станимир Иванов за старта на начинанието си.

Изразходвал е малко повече от 100 килограма посадъчен материал на декар, но от такава площ очаква около 600 килограма добив. Останалото ще е въпрос на договаряне при пласмента и стопанинът вече работи в тази посока.

Станимир решил да се заеме с това по няколко причини. На първо място е добре известно, че Китай е най-големият производител на чесън, а притесненията около коронавируса и карантината силно ограничиха вноса от тази страна. На второ място – самите китайци го изкупуват на вътрешните пазари, защото вярват в лечебните му свойства.

„Нямам намерения да се съизмервам с производството в Китай и да изнасям. Няма да го продавам и като цяр“, шегува се фермерът.

„Убеден съм обаче, че цените на чесъна ще скочат и у нас. Това означава, че за мен ще бъде много по-изгодно да отгледам тази култура, отколкото домати например“, категоричен е Станимир.

Той вече е проучил как да предпази насажденията си от плевели и кои хербициди са най-подходящи, какви фунгициди да използва, кога, как и с какво да наторява, че даже и да полива, защото на терена, на който е отглеждал домати, има и тази възможност.

Единственият сериозен проблем, който мъжът съзира, е познат. Има недостиг на работна ръка, а тя ще е нужна особено много при прибирането на реколтата.

Станимир обаче е категоричен, че няма да се откаже от начинанието си и дори е направил по-дългосрочен план за своето стопанство през тази година. Летният чесън се прибира обикновено до средата на юли. Предприемчивият мъж е решил след това на същата тази нива да засади фасул за зелено.

Така ще може да използва площите максимално преди да направи есенното оране, а после ще мисли какво да отглежда, защото знае, че теренът може да се ползва за чесън отново чак след 4-5 години.