Утре и вдругиден на земеделските производители на плодове и зеленчуци ще бъдат изплатени 80,6 млн. лв. обвързана подкрепа, заяви земеделският министър Десислава Танева.

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!

Участието й в студиото на Нова ТВ беше по повод на презапасяването заради коронавируса. Тя отново увери, че няма да има недостиг на основни хранителни стоки за следващите две години.

„България е един от най-големите производители и експортьори на основни зърнени суровини. На пшеница сме на 18 място по експорт в света. В момента валят дъждове. Все още е рано да се каже какво отражение в реколтата ще даде сушата от есента. Миналата реколтна година беше една от най-добрите. Запасите към днешна дата са от количества от 1,2 млн. тона слънчоглед до над 2 млн. тона при царевицата“, обясни Танева.

По думите й тези количества ще стигнат за производството на основни хранителни продукти за изхранване за период от 1 до 2 години.

„За миналата година сме 8-ми в света по експорт на царевица и втори в света по експорт на слънчоглед. Поддържаме постоянна комуникация с хранителната индустрия в България. Обичайно, без подобни кризи в Европа и света, България е нетен експортьор – като започнем от хляба, минем през млякото и млечните продукти”, добави Танева.

Тя определя пазаруването по магазините в последните няколко дни като излишно. Ако има злоупотреба, ще бъдат взети незабавни мерки, включително налагане на таван на цените.