Доскоро като чуехме името Иван Иванов, се сещахме за харизматичен актьор от близкото минало, секссимвол от филма „Всичко е любов“. От седмица обаче под светлината на прожекторите се появи нов Иван Иванов – депутат, за когото земеделието не беше чувало, и за който се изговори и помисли какво ли не, само не и любов.

Вижте специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2021

По силата на политическата воля Иван Иванов от БСП е новият министър на земеделието. И докато хората от сектора се чудеха дали някога и някъде са чували това име, други припомниха за съмнителното му минало със СИК. Но след като стана, ясно, че няма връщане назад и министърът положи клетва, че ще работи за благото на фермерите, дойде ред на браншовите стратегии.  

Според някои ново лице в сектора не е лоша идея, за да не бъде предубеден и да подходи с разбиране към всички. Други останаха с попарени надежди за промяна и непредвидимостта ги уплаши. Но всички те поискаха едно – среща с министъра, къде на четири очи, къде с по-представителните организации накуп. Прокрадна се дори идеята за среща, която да се излъчва в реално време по пример на коалиционните преговори. 

Ние, журналистите, също искаме среща - която уж ни е обещана, но още чакаме. Направо не знаем кога министърът ще намери време да си прочете домашното с всичките документи за ОСП, стратегии, анализи, планове за устойчивост и какво ли още не. Явно ще трябва да работи със скоростта на светлината.

И след като дадохме думата на браншови представители, които споделиха очаквания, нагласи и притеснения, попитахме и вас, нашите читатели: „Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?“. В анкетата са се включили над 900 участници, което показа, че темата не ви е безразлична. 

След всичко казано за тази една седмица, пък и защото скептицизмът ни е заложен по природа, цели 67% от отговорилите имат отрицателна нагласа. Липсата на професионални познания и реален опит в земеделието у Иван Иванов се оказват проблем за 34% от анкетираните. Други 23% вярват, че идва старата власт с нови лица, които търсят само облаги, а читател на Агри.БГ дори припомня поговорката за вълка в кошарата, само че ту червен, ту син, ту зелен, като хамелеон.

Има и 10% от анкетираните, които все пак намират информацията за съмнителното минало на министъра със СИК като притеснителна. Друг наш читател също е на вълна поговорки: „Вълкът козината си мени, но нрава никога. Шуменският регион добре ги познава, дойде време и на национално ниво да научите за шошовците“, намеква той.

Да вярват в доброто, предпочитат общо 16% от отговорилите, които дават шанс на министъра. Според 10% той е новото лице, което да донесе промяна в държавната администрация. Други 4% са категорични, че Иванов ще вдигне земеделието на крака, като се придържа към коалиционното споразумение, а още 2% му вярват просто защото вярват на партията, която го е предложила.

Разбира се, не са малко и тези, според които все още е рано да се каже накъде ще задуха вятърът на промяната. И за да не обвините Агри.БГ, че настройва хората, споделяме едно положително мнение на наш читател:

„По работата ще се види. Идва от регион, където има земеделие. Първо, трябва да нареди плащанията към всички земеделски производители, после спокойно може да чуе всички“, смята той.

А плащания вече има, и то накуп – и СЕПП, и обвързано подпомагане. Нищо, че са по-малко, и за това министерството даде обяснение. А ние, макар че започнахме с кино, завършваме с любим рефрен от песен: „Дайте шанс, едничък шанс, за мирен свят с безгрижни фермерски дни“. Да попеем така, предпразнично...