Проблемите в нашия сектор са изключително тежки и ние имахме големи надежди, че нещо ще се промени. Сега вече не мога да кажа какво ни очаква. Човек, който не е бил в сектора, трудно може да навлезе, за да вземе правилните решения. Така коментира назначаването на Иван Иванов за ресорен министър Мариана Милтенова, председател на Национален съюз на градинарите в България (НСГБ).

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

По думите й първата стъпка на новия земеделски министър трябва да бъде да се запознае с проблематиката, за което вероятно ще му е необходимо доста време. 

„Нека дам пример със себе си. Аз съм в земеделието от 1992 г. и мисля, че го познавам от всички страни – като производител, бенефициент, консултант, оценител, експерт по селскостопанска политика. През 2008 г. работих много близко с ДФЗ и разбрах колко неща още трябва да знам. Затова се изненадвам как един човек, който не е бил в сектора, поема управлението на това министерство. Но това е политическо решение, което вероятно си има обяснение“, смята браншовият представител. 

Мариана Милтенова: За министър винаги може да се намери по-удачна кандидатура от човек, който никога не е работил в земеделието, не го познава, не се е сблъсквал с проблемите му.

Според нея не е достатъчно само какъв екип от заместник-министри Иван Иванов ще си избере. 

„Те може да са добри специалисти, но ще е трудно, след като нямаш представа и не си наясно какво трябва да се направи, какви решения да се вземат и как, дали да им се довериш, защото те могат и да те подведат. Чух коментари, че много добре можел да изслушва. Сигурно има значение и това“, леко иронично заключава председателят на НСГБ.