Земеделското министерство вече си има нов стопанин. Това е Иван Иванов, който в понеделник - 13 декември 2021, пое аграрното ведомство. Разбира се, това предизвика реакции в бранша, няма и как иначе. Няколко земеделски асоциации вече заявиха своето желание за срещи с аграрния министър. Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) пък настоява срещата с бранша да е обща и да се излъчи онлайн.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

“Говорихме с колеги и предлагаме първата среща на министъра да бъде по модела на дебата за "Земеделие" - тоест да се излъчи онлайн, за да бъде достъпна за всички. Идеята е на нея да се поканят представители на до 10 асоциации, които имат някаква представителност и в рамките на 10 минути всеки да представи организацията си, проблемите и очакванията към новия министър и неговия екип. Такава дискусия ще бъде прозрачна. Много се притесняваме, че ще бъде изкривена картината в сектора, ако се проведат отделни срещи”, коментира пред Агри.БГ Божидар Петков.

Според него подобна среща бъде полезна както за всички земеделски производители, но и за обществото, което най-накрая ще разбере, че “не просто се наливат субсидии в земеделието, а те имат цел”.

“Надяваме се да дадем информация на министъра, за да получи той една по-ясна визия за селското стопанство от самите браншови асоциации, а не от чиновниците. Съответно на тази база сам да избере екип, който да отговори на настоящата ситуация, за да може да се справи с актуалните казуси”, обясни Петков и добави, че в рамките на срещата може да се направи междубраншово споразумение за работа по различни въпроси.

По думите му е много важно кои ще бъдат заместник-министрите и това те да бъдат избрани правилно. Опитът на председателя на БАМ-Я в Германия роди идея по техен модел.

“Земеделското министерство на Германия разполага със списък, предоставен от браншовите асоциации за краткосрочни експерти. Идеята е същото да се направи и у нас. Списък с експерти, подадени от браншовите асоциации, които министъра, както и самото аграрно ведомство, да използва при нужда от разрешаване на конкретен проблем или за изготвяне на доклад и анализ по даден казус. Такъв експерт, в рамките на 5-7 дни, може да се справи с подобна задача”, каза още той.

Според Петков именно тези хора ще бъдат топлата връзка на министерството с бранша.

“Предложението е не едно лице да бъде съветник на министъра, а множество експерти, представени от бранша, които според нуждите на ведомството, да решават определени ситуации или казуси”, заключи Божидар Петков.