Земеделските производители вече могат да проверят дали заявените от тях площи попадат изцяло или частично в обхвата на проекта на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2021.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Стопаните могат да се запознаят и с предварителни резултати от проверки на декларираните площи спрямо граници и начин на трайно ползване на физическите блокове, в които попадат площите им. Справките се извършват в Система за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.


При несъгласие с посочените данни всеки кандидат може да подаде възражения до министъра на земеделието. Образци на възраженията се генерират автоматично до 7 януари 2022 г., включително чрез СЕУ. Кандидатите за подпомагане, които имат регистрация в системата, ще могат да генерират възражения от личните си профили в нея, а останалите – от публичната част на СЕУ. След което възраженията следва да се подадат в областните дирекции „Земеделие”.


След разглеждането на всички постъпили възражения ще бъдат подготвени и окончателните специализирани слоеве „Физически блокове“ и „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2021. На базата тази актуализирана информация ДФЗ-РА ще извърши финалните оторизации по схемите и мерките на площ.


При затруднение в проверките на данните или при подаване на възраженията, земеделските стопани могат да се обърнат за помощ към областните дирекции и общинските служби по земеделие към Министерството на земеделието.