Секторът не познава Иван Иванов и Иван Иванов не познава сектора. Тепърва ще трябва да се запознаваме. Така Христо Николов от Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ) коментира за Агри.БГ избора на нов земеделски министър.

 Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Той припомни, че в предкоалиционното споразумение има ясно посочени критерии, на които трябва да отговаря един кандидат за министър – да бъде доказан експерт в предложения му ресор и чисто минало.

„Категорично няма никаква информация, че Иван Иванов познава сектора или има опит в него. Той участваше в експертната група по правосъдие и вътрешна сигурност, тоест той има някаква експертиза, но тя е в сферата на правото и националната сигурност. Има политическа подготовка, но къде са му допирните точки със земеделието?“, пита реторично Николов. 

В никакъв случай розопроизводителят не приема за чиста монета всички компромати, които се изкараха срещу бъдещия земеделски министър. 

„Факт е обаче, че този човек веднъж е отхвърлен като заместник-министър на вътрешните работи, а сега решиха, че става за министър на земеделието. Ако искат да успокоят сектора, най-малкото да изкарат номинациите за заместник-министри, защото на оперативно ниво браншовите организации и фермерите работят главно с директори на дирекции и със заместник-министри“, добави Николов.

Като цяло той е изненадан, че ресорът беше даден на БСП като коалиционен партньор. 

„Като се върнем 30 години назад, Министерството на земеделието никога не е имало добри времена, когато БСП е участвала във властта или е имала някакви функции в това министерство", смята браншовият представител. 

По негови наблюдения секторът е бил с нагласата и очакванията този ресор да бъде даден на ИТН. Той описва прекалено „зелените“ амбиции на Демократична България като опасни за българското земеделие, а по време на всичките разговори ПП не показаха да имат подготвен кандидат. 

„Мисля, че при онлайн излъчването на консултациите всички гледаха към Пламен Абровски. Най-малкото той има опит в сектора, познава темата, на административно ниво е добре подготвен. Ако един човек като него оглави министерството и съответно има експертен кабинет от заместник-министри, може би нещата щяха да изглеждат доста по-предвидими и по-спокойни“, заключи председателят на ПАРБ.