Без да видим действията му, не мога да кажа дали го одобряваме или не, но имайки предвид, че той е политическо назначение, ще е проблем. Нека си го кажем. Така председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов коментира впечатленията си от новоизбрания министър на земеделието - Иван Иванов. 

Гласувайте: Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

“Ние винаги сме държали на експертност, министърът да е запознат с проблемите в сектора, с новата ОСП и всичко покрай нея. 
Надявам се заместник-министрите и съветниците му да са вещи в тези неща. Оттам нататък другото е работа, но няма ли вещи заместници, просто няма и министър”, каза Костадинов и обясни, че проблемът в липсата на опит спрямо сектора е в това, че в следващите седмици и месеци предстоят взиманията на важни решения за бъдещето на страната и на селското стопанство за следващите 6-7 години. 

“Тези решения трябва да са добри за сектора, защото по отношение на преговорите видяхте какви хора имаше”, каза зърнопроизводителят. 

За коалиционното споразумение Костадинов посочи: “Доста амбициозни неща са заложени вътре, които са натрупани проблеми през годините. Никой така или иначе не се нае да поеме в тази посока. Пример за това е законът за браншовите организации - това е хубаво. Но има и неща, които противоречат на икономическата логика, трудно изпълними са. Трябва да има експерти, които да ги направят тези неща, защото не може хора, които не са запознати със земеделието, със структурата на самото министерство дори, да се заемат с това. 
То и това всъщност е лесно, но въпросът е колко тояги ще са на гърба на земеделския производител”.

Важна тема за зърнопроизводителите е таванът на директните плащания. 
“Това живо ни интересува и бихме искали да питаме как е заложен този таван от 100 000 евро. На какви основания, на кои изчисления, на базата на кой анализ? Искаме това да научим, защото е много лесно да се каже, че от Европа са казали. Но тя Европа каза много неща и даде три варианта. Проблемът е, че трябва да се реши кой да е най-удачен за спецификата на самата страна. Тези въпроси ще се поставят на среща с министъра, когато дойде ред да се срещнем”, каза Костадинов.

Според него изкарването на БАБХ от аграрното министерство ще донесе проблеми за самото министерство, а и за кабинета като цяло. Досега е работено да се създадат единни системи, които да са наедно. 

“Ние и в момента трудно комуникираме с БАБХ, а като ги отделят - проблемът ще е още по-голям. Проблем ще е - няма да има комуникация. Гарантирам го”, каза Костадинов и обърна внимание и на ветеринарно-медицинския контрол. 
“Оказа се, че досега проблемът с пчеларите не е бил с тях, а с ветеринарите. Те досега от самото министерство не можеха да им наложат контрол. Директорът на агенцията се назначава от министерския съвет и заповедите от министерството бяха пожелателни”, посочи Костадинов и добави: 

“Сега, съвсем отделно - не знам докъде ще стигнем. Трябва да се търсят последващи контроли в следващия програмен период, които трябва да изпълняваме. Една част от тях досега се изпълняваха от БАБХ, сега кой ще ги изпълнява? Ще правим отделни звена, дублиращи тези на БАБХ, но да са министерството ли? Според мен, това не трябва да се случва. Има много въпросителни и ще ги видим как ще действат, но всичко това трябва да се съгласува законодателно”. 

“Надяваме се, това, което е заложено като график на плащанията да се изпълнят. Трябва да има приемственост”, заключи Костадинов.