Организацията по прехрана и земеделие (FAO) проведе анкета и събра информация за ефекта от пандемията от коронавируса COVID-19 върху селското стопанство.

След дъжда: Напръскайте житните култури

Най-силно тя е повлияла върху бизнеса с риба, следват веригите на производство и търговия с мляко и млечни продукти, добитък, зърно и бобови култури. В анализите на FAO има препоръка към правителствата да се вземат мерки за коригиране на ситуацията с цел ограничаване на последствията в дългосрочен план, съобщава AgroXXI.

В настоящата ситуация в най-голяма степен са пострадали фермерите, които реализират продукцията си на откритите пазари, ресторантите, доставчиците на продукти за производство в селското стопанство и операторите на транспортни услуги.

Производителите на хранителни продукти също така са се сблъскали с дефицит на място, където да съхраняват продукцията. Неизбежен проблем е бил изтичащият срок на годност. И в двата края на веригата на доставките е била свита реализацията. Потребителите са купували по-малко хранителни продукти, а доставчиците на суровини са отчели ръст на цените на вносните стоки. Това може да има последствия върху фермерите, казват от FAO.

Поради това организацията препоръчва да се разработят спешно механизми на национално ниво за облекчаване на проблема с паричния поток, с който ще се сблъскат земеделците през настоящия сеитбен сезон.

Цените на много земеделски продукти останаха като цяло стабилни за потребителите, но имаше страни, в които те рязко се повишиха. В международен план цената на пшеницата остана стабилна през 2020 г. Оживената търговска дейност и страховете около пандемията доведоха през април до ръст на цената на пшеницата в страни-износители като Казахстан, Русия и Украйна.

Половината фермери отбелязват в анкетното допитване, че са срещнали проблеми с наличието на фуражи, торове и пестициди.

Съгласно предварителните показатели през 2020 г. в Европа и Централна Азия, както и в цял свят, се очаква почти рекордно производство на пшеница и запаси от храни. Експертите отбелязват, че има много негативни последствия от кризата в здравеопазването върху транспорта, съхранението, реализацията, финансирането и наличието на ресурси в производствения и земеделския сектор.

Основавайки се на резултатите от анкетата, от FAO препоръчват да се вземат неотложни мерки:

-    Подобряване на здравеопазването и мобилността на фермерите, шофьорите, превозващи хранителни продукти, и служителите в хранително-вкусовата промишленост.
-    Осигуряване на доставки на земеделски ресурси за бъдещия сезон чрез предоставяне на достъп до „зелени коридори“.
-    Оценяване на възможностите за изграждане на хладилни хранилища и свеждане до минимум на изхвърлянето на храна и други.
-    Поддържане на финансовата стабилност на предприемачите с помощта на нови схеми за кредитни гаранции и земеделско субсидиране.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти: Добри новини за млечното говедовъдство

Министърът: Работим върху още мерки за подкрепа на сектора

Грантове и схема 60/40: За какво настояват дребни производители на зеленчуци?