От началото на пандемията сме предприели абсолютно всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор, така че да минем успешно през тази криза. Това каза земеделският министър Десислава Танева по време на брифинг в Министерски съвет след проведения Коалиционен съвет.

Анализ: Субсидии за всички ще има от сърце

По думите й към момента ведомството се справя успешно с ефекта на пандемията върху земеделието. Особено внимание се обръща на натиска върху пазарите предвид затворените канали за реализация, което съответно води до натиск върху фермерите и цените на тяхното производство.

Десислава Танева: „В процедура сме на обществен дебат и комуникация и по допълнителни мерки.“ 

На срещата с медиите стана ясно още, че е възложена поръчка за ремонти на над 200 язовира. За тях ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. лв. и в сега действащия бюджет, така че те да не са потенциална заплаха за в бъдеще, категоричен беше вицепремиерът Томислав Дончев.

Неговият колега Красимир Каракачанов пък обърна внимание на опасността как икономическата криза ще се отрази върху демографията. Според него хората, които след кризата не намерят възможност за препитание в България, ще се принудят да работят в чужбина и след година или две това ще доведе до липса на работната ръка.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството: Промяна в постановлението за веригите, глоби до 50 хил. лв.

Как да върнем работниците в родното земеделие?

Субсидиите за фермерите - без промяна до края на 2022 г.?