Сезонът е драматичен. Никой не можеше да предскаже такъв развой на събитията. В момента съм принуден да продавам реколтата си от картофи на цена от 1 цент/кг (2 стотинки/кг) вместо по 18 цента/кг, както по-рано се надявах да стане, споделя фермерът Дирк де Хеер от Северна Нидерландия, пише Agroportal.

Фермери отчитат засилен интерес на безработните за сезонна работа

Както по-рано съобщи Ройтерс, карантинната забрана върху работата на заведенията за обществено хранене може да продължи минимум до 1 юни. Заради това ограничение пазарът на картофи фактически рухна.

Като антикризисна мярка правителството на Нидерландия заделя 650 млн. евро за спасяване на фермерите от пълен банкрут и покриване на загубите, нанесени от пандемията от коронавирус. От тази сума около 50 млн. евро ще бъдат насочени в подкрепа на производителите на картофи.

Нидерландия е един от основните световни производители на картофи за веригите за бързо хранене. Заради карантинните ограничения повечето заведения за обществено хранене затвориха в цял свят. Резултатът дойде мигновено – нидерландските производители на картофи се оказаха в ситуация на невъзможност да реализират своята продукция.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Подкрепа от 50 млн. евро ще бъде предоставена на онези фермери, чиито договори са били анулирани заради пандемията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предлага още мерки за стабилизиране на пазарите

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Как кризата ще се отрази на плодовете и зеленчуците?