Фактът, че нямаш познания в дадена сфера, не означава, че нямаш шанс да се развиеш в нея. Андрей и Оана Никола са доказателство за това. В името на семейството те се отказват от уредения си живот в Лондон, за да се върнат в родината си и да започнат да отглеждат говеда от породата Абърдийн Ангус, съобщава Agrointel. 

Братя Колчакови – животновъди, кукери и мераклии

Двамата съпрузи постепенно развиват идеята си да сменят напълно своето професионално поприще. Сега те живеят заедно с двете си деца в собствена ферма за месодайни говеда, в които са инвестирали значителна част от спеченото зад граница. 

Семейството се връща окончателно в Румъния миналата година. През 2019 г. получава европейски средства, с които построява ферма за 400 животни. В момента в нея има 130. 

Учим се всеки ден, казва Андрей Никола. 

Преди фермата за бикове никой от двамата съпрузи не се е занимавал активно със земеделие. Андрей Никола работи години наред в строителството, а Оана е била фризьорка. Във Великобритания и двамата успяват да изградят кариера, която им помага да спестят пари, за да се върнат в Румъния.

Имахме две къщи в Лондон. Продадохме ги, за да купим говедата. Сега те са нашият дом. Бизнесът вървеше много добре във Великобритания - все още имам клиенти, които ни викат, но ние вече живеем в Румъния. Избрахме семейството. Когато претеглиш нещата, виждаш кое е по-важното - парите или семейството? Избрах семейството, а нашето семейство е тук, в Румъния. Преди се налагаше да пътуваме често за празниците. Колкото и пари да правите, те никога не са достатъчни. Купуваш си самолет, искаш по-голям самолет, купуваш си лодка, искаш по-голяма лодка и така нататък, обяснява Андрей Никола решението да се върне у дома.

Причината семейството да избере породата Абърдийн Ангус се крие в страстта на Андрей по кулинарията. Той дори участва в кулинарно шоу, където впечатлява журито с уменията си с ножа. Ангус ги привлича и с нужните характеристики - породата е издръжлива и не много придирчива. Издържа на температури от -25°C до плюс 40°C на полето. Освен това месото е високо ценено. 

Фермата на Андрей и Оана разполага със собствена кланица. Грижите за животните са по строги правила, но има и някои тайни, които младите хора са внедрили, след като са ги видели в по-големи ферми.

Пускаме им класическа музика. Копирахме азиатско-японски модел на отглеждане на крави Кобе. Прасците се масажират и музиката звучи 24/7. Мисля, че ще повлияе положително и на Ангус, казва фермерът. 

Плановете му занапред включват увеличаване на стадото и отваряне на ресторант, който ще работи четири дни в седмицата и ще помогне да се извлече печалба от месото. Освен това младата двойка иска да отвори фермата за посещения на семейства с деца. Това е начин да рекламират начина си на живот - в близост до природата, и качеството на месото.


Вижте още:

Майчински тип стадо - успешна формула за one-man show стопанствата

Марк Зукърбърг се захваща с екстравагантно животновъдство