Коронавирусните инфекции при стопанските животни са добре познати на фермерите у нас, казва ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Инфекция: Обявиха нови случаи на чума по свинете в стари огнища

За епидемиолозите навярно ще бъде интересно да проследят дали има животновъди, които са заразени с новия коронавирус COVID-19 и каква е клиничната картина при тях. 

Според д-р Сеферинов ще бъде ценно да се изследва хипотезата дали животновъдите развиват специфичен имунитет към човешкия COVID-19, смятан за „братовчед“ на животинските коронавируси.

Ето какво разказа д-р Сеферинов по някои основни въпроси, свързани с пандемията и с десетилетния опит на животновъдите с коронавирусите в стадата. 

Възможно ли е свинете да разпространяват коронавируса?

В интерес на истината коронавирусът е много широко разпространен при почти всички стопански и домашни животни. Говорим не само за свинете. Реално погледнато, ветеринарната медицина познава от десетилетия говеждия коронавирус. Познаваме коронавируса, който е специфичен за котешкия вид.

Открити са коронавируси при плъхове, при мишки, при камили. 

Отговорът на въпроса е: Не само свинете, но всички домашни животни дефакто могат да разпространят коронавируса, те са и резервоар на този вирус. Отделен е въпросът, когато те го разпространяват, дали могат да го предадат на човешкия вид. Не е доказано до този момент предаването на свинския коронавирус или пък на говеждия коронавирус на човек.

Но през 2002 г. е безспорно доказано за т. нар. SARS прехвърлянето на коронавирус от прилеп на човек. Другата атака на коронавирус е била през 2012 г. - така наречения MERS или Близкоизточен респираторен синдром. Като виновник или първоизточник на вируса се сочат камилите. 

Стопанските животни и не само те, но стопанските животни са в най-близък контакт с човека, те заболяват от коронавирус, носители са на коронавирус и някой от тях в даден момент може да пренесе вируса. Или по-точно да пренесе член на коронавирусното семейство върху човека, както се е случвало преди, както вероятно се е случило и сега с COVID-19

Огромна част от животновъдите, независимо дали говорим за свиневъди, за хора, работещи в кравеферми или за птицевъди, безспорно те са се сблъсквали с този вирус. Остава под въпрос доколко тяхната физиология е изградила някакви антитела спрямо специално COVID-19.

Защото не е гаранция, че когато изградиш имунитет или възприемеш атаката на даден вирус от даден вид, че ти си 100% защитен и от неговия братовчед. 

Би било много интересно, ако се направят целенасочени изследвания до каква степен е примерно заболеваемостта при служители в животновъдни обекти спрямо сегашния COVID-19, който безспорно е нов вирус, но е много близък събрат с останалите вече познати коронавируси.

Има новина от 26 април, че 100% е доказано заразяване на две ферми за норки в Нидерландия с COVID-19. Предприети всички мерки за изолация, блокиране, както на фермата, така и на служителите в нея. Ограничението включва движение на служителите не повече от 400 метра извън фермата. 

Съмнението е, че всъщност вирусът е предаден от човека към норките, а не обратното - от норките към човека.

Защото точно в този регион – североизточно от Антверпен, е най-големият процент заболеваемост при хората в Нидерландия. 

Известно е, че гризачи, като плъхове, мишки, норки, също боледуват от коронавирус. Техният е специфичен коронавирус, който в интерес на истината като клинична картина е много близък до човешкия, до човешката клинична картина, свързана най-вече с респираторни проблеми.

Какво трябва да знаят животновъдите на сегашния етап от овладяването на пандемията?

Реално погледнато, животновъдите са се сблъсквали многократно с този коронавирус. Те знаят много добре относно здравето и безопасността. За личното им здраве и работоспособност вирусът не е чак толкова опасен. Просто трябва да се запази спокойствие.

Да се надяваме, че с новите изследвания ваксината бързо ще дойде, човешката ваксина бързо ще бъде произведена и приложена, което окончателно ще реши проблема. Но със сигурност през следващите месеци просто трябва човек да се фокусира по-внимателно върху личната хигиена и да не изпада в паника, да се старае да запази нормалния начин на живот. 

По принцип коронавирусите атакуват три основни системи. Това е респираторната, храносмилателната и нервната система. В нашата страна от десетилетия особено животновъдите с по-голям опит много добре познават проблематиката с т. нар. ТГЕ или Трансмисивния гастроентерит.

Всъщност това е една много тежко протичаща диария при най-малките, бозаещите прасета с изключително висока смъртност. Характерното е, че при свинете, както и при телетата също в тази ранна фаза от живота им - първата и втората седмица от раждането, коронавирусът се проявява най-вече с тежки диарии.

Докато при човека е по-характерно развитието на респираторните проблеми. Интересно е, че при птиците заболяването е известно като инфекциозен бронхит и също засяга – както и човека, респираторните органи.

Как се лекуват коронавирусните инфекции при животните?

Например при птиците инфекциозния бронхит, който е изключително тежко заболяване, от много, много години е развита ваксина. Същото се отнася за ТГЕ – Трансмисивния гастроентерит – също е разработена ваксина. Всъщност Трансмисивният гастроентерит вече не съществува в нашата страна.

Изчезна поради ред причини. Но до този момент, когато е съществувал, е имало ваксина. Същото важи и за говеждия коронавирус. Специално той е в комбинация с ротавируса.

И при свинете, и при говедата, ваксинацията се осъществява върху бременните животни, които съответно чрез коластрата и с майчиното мляко предават нужните имуноглобулини, защитните имуноглобулини на тяхното поколение. 

Трудностите, които намира сега науката с ваксината срещу  COVID-19, е, че друг братовчед на трасмисивния гастроенрегит – така наречения PEG или свинската епидемична диария, която преди няколко години опустоши Азия, а също и Америка, все още срещу нея няма разработена ваксина, независимо от много тежките икономически загуби, които са нанесени на хиляди фермери.