Следете безплатния Агринар на Агри.БГ!

В условията на изолация, замразяване на обществения живот и задаваща се икономическа криза, предизвикани от световната пандемия на коронавируса COVID-19, Агри.БГ започна поредица от безплатни уебинари, посветени на земеделския сектор. В тях водещи експерти от бранша, анализатори, представители на институциите и земеделци ще споделят своите прогнози, съвети и наблюдения върху селското стопанство в България и ще отговарят на въпроси, касаещи фермерите.

Следете Агри.БГ за повече информация за предстоящите издания на Агринар!

 

След дъждовете обстановката с есенните култури ще се раздвижи и ще трябва бързо да се реагира с подходящи пестициди. Това посъветва агрономът Атанас Иванов в Агринара "Опасност и защита на есенниците".

Рискове и възможности на агросектора по време на криза

Зимата беше нетипично топла, без снеговалежи. Есенниците не успяха да изпаднат в зимен покой. Там, където паднаха валежи, влагата и високите температури способстват за развитие на неприятели. В Североизточна България обаче културите са много стресирани заради сушата и се очакват силни нападения от болести. Те не са се развили досега поради липсата на влага, но след дъжда ще трябва да се направят превантивни третирания.

За превенция на болестите и вредителите трябва да се използват устойчиви сортове, обясни още Атанас Иванов. Те трябва да бъдат внимателно подбрани в зависимост от региона. Желателно е да се прави и по-късна сеитба и да се използва чист посевен материал. Плевелите са гостоприемник на неприятелите и трябва да се унищожават.

При житни култури борбата е основно химична, като е важно тя да се прави навреме и да се обследва, защото ако неприятелят се хване късно, при увеличена популация, едно третиране не е достатъчно.

Важно е също да се прави балансирано торене. При прекомерното торене културата става твърде гъста и се създава микроклимат, а влагата е достатъчно висока, както и топлината. Развитието на болестта тогава става много лесно, подчерта агрономът. Важното е да се третира в точния момент, да се следят фазите на културите и дозите да не се завишават, защото това води до резистентност на болестите.

Ефектът от употребата на препаратите зависи от вида им, обясни Иванов. При инсектицидите от типа на пиретроидите с бърз ефект действието се вижда до няколко часа или от 1 до 3 дни. Но при тях последействието е доста по-кратко. Системните продукти имат по-бавен ефект, действието се забелязва след петия ден, но продължителността му е доста по-дълга. Затова е добре да се използват комбинации от двата вида продукти.

При фунгицидите ефектът става видим обикновено след 14-ия ден. При тях е важно да се види, че болестта е ограничена до там, до където е била - до въпросния листен етаж, и да не се допуска по-нагоре. За болест като септорията е много важно да се държи в долните листни етажи, защото те така или иначе към средата на май ще започнат да отмират.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЦЕЛИЯ АГРИНАР "ОПАСНОСТИ И ЗАЩИТА НА ЕСЕННИЦИТЕ" >>>

<<< ГЛЕДАЙТЕ ТУК ЦЕЛИЯ АГРИНАР "ОПАСНОСТИ И ЗАЩИТА НА ЕСЕННИЦИТЕ"

Септориозата е една от най-важните икономически болести. Тя напада пшеница, ръж, тритикале и дори някои житни плевели. В повечето години симптомите се наблюдават много рано. Харакатеризират се с червено-кафяви петна с елипсовидна форма. Развитието ѝ започва от долните листни етажи и при стресирана култура се развива много бързо. Симптомите се появяват между 14 и 28 дни от заразяването. В някои години болестта може да се появи дори още наесен. Най-благоприятно за нея е влажното време от средата на април до средата на май.

Кафявата ръжда в последните години присъства всяка година на полето. Развива се оптимално между 15-22 градуса. Обикновено симптомите се забелязват в първата половина на май. Те се проявяват 5-6 дни след заразяване. Характеризира се с кафяви, дребни, неравномерни разпръснати струпвания от спори. Болестта напада флаговия и подфлаговия лист. Благоприятства се от топлото и влажно време, ранната сеитба, меката зима и небалансираното торене.

Жълтата ръжда е най-вредоносната от всички видове ръжди. Характерна е за източния регион. Характеризира се с дребни жълти струпвания на спори по листата и листните влагалища. При по-силно нападение добивите могат да бъдат редуцирани до 40-50%. Рисковите фактори са използването на толерантни сортове, ранната сеитба, хладни и влажни метеорологични условия. Топлата зима е предпоставка да очакваме жълта ръжда тази година. Мрежестите петна се пренасят със семената. Започват да се забелязват преди 4-5 години, предимно в Северна България. Симптомите наподобяват тези на септориозата, затова трябва да се идентифицират много внимателно.