Устойчивото животновъдство е тема, която години наред ще бъде на дневен ред. На Осмата конференция Agro hi-tech бяха представени 10-те най-добри тенденции за по-добро управление на добитъка. Те са подбрани въз основа на анализ на дейността на близо 1500 стартъп компании от цял свят. Повечето от тях се занимават с автоматизация на фермите, което осигурява на фермерите по-ниски разходи за труд и по-малко време, прекарано на полето, както и в обора, пише Agrobiznis.

AGRI SUMMIT & AWARDS 2024: Категория „Животновъд на 2024”

Управление на здравето на животните

Неправилната грижа за здравето на животните води до по-ниска производителност. За да избегнат това животновъдите, препоръчително е да следят здравословното им състоянието и да откриват рано наличието на болест, тъй като тогава е по-голяма вероятността от успешно лечение. Стартъп компаниите в наши дни разработват технологии, които опростяват диагностиката и лечението на заболявания.

Автоматизация на фермата

Друга сфера за развитие на стартъп компаниите в сферата на селското стопанство е разработването на автоматизирани машини за доене, компютъризирани контролери, системи за почистване и инкубатори, автоматизирани системи за вентилация и регулиране на осветлението. С използването на роботика животновъдните ферми могат също така да автоматизират управлението на добитъка, тъй като доенето и подобни роботи, които избутват храната към яслите, ускоряват процесите във фермата, като същевременно намаляват ръчния труд.

Изкуствен интелект (AI)

Потребителският интерфейс предлага по-добра представа за поведението на добитъка, откриване и превенция на болести. Дигиталните близнаци, задвижвани от AI, обезсърчават негативното поведение на добитъка. Фермерите използват алгоритми за превод, за да разберат по-добре сумтенето и скимтенето на животните и да гарантират тяхното благополучие.

Технологии на отглеждане на животни

С модерни технологии за подбор на пола, култура на ембриони, партеногенеза и трансфер на гени, фермерите могат да използват по-добре своите ресурси.

Прецизно животновъдство

С прецизното животновъдство може да се подобри значително хуманното отношение към животните, като същевременно се намали въздействието върху околната среда. Стартъпите разработват технологии за измерване и записване на поведението на животните, теглото, приема на храна и вода, температура и честота на дишане.

Хранителни добавки

Адекватното хранене е много важно за развитието на добитъка. Фуражните добавки подобряват растежа, повишават плодовитостта и предотвратяват заболявания. Някои фуражни добавки дори намаляват чревните емисии при говедата.

Блокчейн

Блокчейнът позволява проследимост и съхранение на данни за трансакции, свързани със ферми, и насърчава устойчивото производство на храни. Докато продуктите и животните преминават през производствения цикъл, блокчейн решенията проследяват цялата верига на доставки. Това значително подобрява безопасността на фуража и хуманното отношение към животните.

Контрол на биосигурността

Ако могат да като контролират биосигурността, животновъдите ще предотвратяват навлизането на патогени във фермата и ще намалят икономическите загуби поради болести, които не могат да бъдат лекувани с ваксини. Днес са създадени биосензори, с които може да се откриват и идентифицират инфекциозни заболявания при добитъка и замърсители и токсини във фуража.
 
Дронове

Управлението на голямо стадо добитък е скъпо и отнема много време, но с дронове можем да го наблюдаваме от разстояние. Дроновете са оборудвани с камери и термовизионни сензори, които проследяват движението на добитъка и го броят. Те предоставят информация в реално време и по този начин позволяват прецизно земеделие.

Облачни изчисления

Облачните изчисления съчетават данни и възможности за анализ, спестявайки на фермерите ИТ разходи. Компании от цял свят разработват платформи за облачни изчисления, които помагат на фермерите да разберат по-добре селскостопанската среда и да управляват операциите по-рентабилно. Такива платформи също така показват информация за хранителните нужди на добитъка, здравето и условията на отглеждане, което позволява на фермерите да използват максималния потенциал на животновъдството.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерите финализират в СЕУ заявленията си за хуманно отношение към животните за Кампания 2023

Откога няма да се облагат евросубсидиите до 100 000 лв.?

50 години ветеринарно образование в Добрич