От 2024 г. противоградна система на основата на хелиеви топчета ще бъде използвана за предотвратяване на щети от град в няколко района на Португалия, пише португалското издание Agroportal, позовавайки се на думите на Руи Соареш, президент на Асоциацията на професионалните лозари (Produro).

Георги Радев: Това ще ни е най-скъпата година

В момента в страната върви процес на конструиране на системата и нейното тестване. Тя ще бъде използвана за защита на 15 000 ха земя, от която 6 000 ха са лозя. Подобна технология срещу градушки е показала добри резултати във Франция и Германия.

Общата инвестиция възлиза на 1,2 млн. евро през първата година, а през следващите години пада до около 100 000 евро. През първата година инвестицията е по-висока, защото трябва да се закупи оборудване. След това разходите са обвързани с поддръжката.

Принципът на технологията се основава на широкообхватен радар, който в комбинация с инсталирането на 24 стационарни метеорологични станции в стратегически точки ще позволи ранно откриване на приближаването на въздушна маса, носеща градушка. Когато такава заплаха бъде идентифицирана, веднага се изпраща сигнал до метеорологичните станции, които изстрелват балон с хелий в атмосферата. Балонът с хелий носи товар от минерални соли, способни да разтварят лед. Така вместо градушка пада дъжд. Ефективността на технологията се очаква да предпази около 80% от овощните градини и лозята в региона от поражения от градушка.

Руи Соареш подчертава, че през последните месеци градушката е ударила тежко района на Дуро, причинявайки големи щети на производителите, което със сигурност оправдава необходимостта от тази система против градушка.

Наскоро Португалската конфедерация на фермерите (CAP) обяви, че дъждът и градушката са засегнали „около 6000 хектара лозя, 1000 хектара маслинови горички и 650 хектара овощни дървета (ябълки и праскови) в седем общини на региона Дуро“.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Процедура в ход: Противоградова защита със смолетен способ върху 30 млн. дка

Царевица и ечемик са съсипани от градушка в Сливенско

Овощар: В Кюстендилско реколтата е слаба