Тази година средните месечни температури през юли ще бъдат по-ниски от климатичните норми.

Във валежно отношение месецът ще бъде близко до нормите, като условия за валежни суми над нормалните ще има в Западна България и в планините от Рилж-Родопския масив. 

След топлия завършек на юни, юли ще започне с чести валежи. Още в началото на юли от северозапад ще се пренесе хладен и влажен въздух. 

На много места ще превали и прегърми, като по-интензивни ще бъдат дъждовете над Западна и над Северна България. 

На места ще има и градушки. Температурите ще се понижат и ще бъдат от 27 до 33 градуса. На 5 юли ще вали и гърми с по-интензивни дъждове в западните и централни райони, а на 6 и 7 юли в източната половина от страната.

От 8 до 9-и юли ще настъпи временно стабилизиране на времето ще бъде слънчево, с временни заоблачавания в следобедните часове. Ще се затопли и максималните температури ще бъдат около и над 30 градуса, достигащи до 35-37 градуса. 

Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има в началото на второто десетдневие от 11 до 13 юли.

От 14 юли предстоят няколко слънчеви и горещи дни. Към края на второто десетдневие ще започна нов приод с валежи и с по-нестабилно време, когато в следобедните часове ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици. 

Тогава ще бъде относително по-хладно. 

През третото десетдневие в западната половна от странат ще вали често, а на изток ще преобладава слънчево и топло време. По-съществени заоблачавания ще има към 28 до 31-ви, когато валежите ще достигат и до нашето Черноморско кройбрежие.  

За месец юли

Юли за равнинната част на страната е най-толият месец от годината. Времето по-често е слънчево и горещо, а максималните температури са около 30 градуса. През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. 
През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури откакто се мери температура на въздуха. 

В Пловдив живакът в термометрите достигна 45 – то деление, в Сандански и Русе 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. 

В София също бе отбелязян рекорд – 40,2 градуса. Горещо, с температури до 43 градуса, е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.  

Съпътстващо дългите горещини явление е чувствителното спадане на нивото на реките и водните басейни и неизбежното при такива условия режим на водата за населените места. 

Ниското ниво на река Дунав се отразява в затруднения за речното корабоплаване. Голям разход на водни ресурси в такива горещи дни е и напояването на земеделските площи. 

В сравнение с юни нахлуванията на по-хладен въздух от северозапад намаляват, но въпреки това вероятността от проливни валежи и гръмотевични бури е голяма. За този месец най-честото неблагоприятно явление е градушката. 

Най-често градушките се случват в дните 2 -12 юли и 28 юли в Горнотракийската низина и 22 – 23 юли в Северозападна България. 

На тези дни по-често отколкото в другите се е случвал валеж от град за период повече от 100 години. 

Естествено има и изключения. 

Една от най-опустошителните градушки у нас се е случила на 19 юли 1971 година. Тогава в Пазарджишко-Пловдивското поле пада градушка, която за 35 минути в ивица дълга 20 км и широка 4 км натрупва леден слой с дебелина 15 см. 

Големината на ледените късове е достигнала 4 см. 

Градушката е нанесла до 100% поражения върху земеделските площи и загуби за няколко милиона тогавашни лева. Такива градушки се случват рядко, средно на 10 години. Подобни бедствия е имало и през 1966 и 1977 година.

В планините времето през юли е по-стабилно от това през юни и спокойно може да се планират няколко дневни преходи. 

Туристът в планината винаги трябва да има и дебели дрехи, защото високо в планината, макар и за кратко, снеговалежите не са рядко явление. Също така по най-високите части на Рила и Пирин снежните преспи особено в началото на месеца са с големи размери. Преминаването през такива снежни пасажи трябва да става внимателно, поради опасност от подхлъзване и травмиране. Трябва да се вземат мерки и срещу силните слънчеви лъчи, които могат да нанесат сериозни поражения върху кожата на неподготвения турист.

Юли е един от най-подходящите периоди за почивка по нашето Черноморие. Студените фронтове, рядко достигат до крайбрежието, а свежият морски бриз прави горещините поносими. Температурата на морската вода има стойности от 22 до 27 градуса. 
     
Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. 

За юли народната метеорология гласи:

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овошките ще се повредят, орехите ще са червиви, но виното ще е добро.