"Тази година ще е отчетна, защото на никой още не му е ясно как ще се прилагат новите изисквания и възможности в програмния период. Неизвестните в нашия сектор, и не само, са много”, заяви пред Агри.БГ зърнопроизводителят Георги Радев, председател на Съюза на земеделските производители в Сливен.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Коментарът му за Кампания 2023 разбираемо е, че протича с напрежение. „Все още неяснотите са на лице както за стопаните, така и за администрацията. Тази година ще е тренировъчна, а за следващата ще е малко сложно, защото ще трябва да имаме 4% угари, което не е никак малко на едно стопанство да кажем от 10 000 дка, които да останат празни”, подчерта Радев и добави:

„Изискванията не са много добре ориентирани към условията в нашата страна, за някои неща повече ни вредят, отколкото да ни помагат. Относно екосхемите така или иначе някои практики се използват. Ние правим ротация на културите отдавна, почти няма земеделец с над 1000 дка, който да не прилага практиката – няма пшеница върху пшеница. Колегите може би ще се възползват от тази възможност за подкрепа."

В стопански план, по думите му, през годината също има предизвикателства за зърнопроизводителите в района. Освен последната градушка, която нанесе локални но опустошителни поражения на реколтата в Сливенско, рискове има и заради сухата зима, постоянния дъжд напролет, съответно болестите и вредителите. Радев потвърди за проблема със слънчогледовите семена, но акцентира, че валежите най-вече са довели до маната.

„Тази година жътвата ще е ужас. Имаме само няколко колеги, които са влезли да жънат ечемик – около 400-500 кг/дка са добивите по тяхна информация. Културите засега изглеждат добре, но това не е гарант, не очакваме чудеса. В Сливенско проблемът ни е с по-бавното развитие на културите заради сухата зима. Пазарът също е сложна история. Надяваме се нещата да се стабилизират малко.

38 стотинки за ечемик е прекалено ниска цена спрямо себестойността на тази реколта.

Това ще ни е най-скъпата година като производство на каквото и да е в земеделието. Не вярвам някой да продаде на тази цена, защото на 1800 лв. тор не излиза никаква сметка. Толкова години се занимавам със земеделие, такава година не сме имали въобще – толкова скъпи торове и семена”, споделя още зърнопроизводителят.

По думите му и този сезон стопаните имат проблем с нападението от щурци, за щастие, в много по-малка степен. Решението според него е разрешаване да се палят стърнищата през 3-4 години.

„Когато подготвяхме за рапица земята буквално мърдаше – буболечка до буболечка. Как да обясним на управляващите, че трябва да е възможна практиката с изгаряне?! По-добре ли е да се пръска, по безвредно ли е? Вместо с огън сега решаваме проблемите с препарати от няколко фирми, които иначе не биха се купували. В Гърция се пали, в Румъния се пали , защо у нас не може? – Разбира се, говорим за контролиран и обезопасен палеж”, каза на финал Георги Радев, обръщайки вниманието към стар, но нерешен засега проблем на сектора.