Напълно унищожени от градушката, изсипала се в Сливенско на 20 юни, са площи с ечемик и царевица край село Крушаре, разказа пред Агри.БГ Георги Радев, председател на Съюза на земеделските производители в Сливен.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

По думите му нищо не вещаело природното бедствие, но около 14:30 – 15:00 се заоблачило откъм Нова Загора. Последвал интензивен валеж от град, колкото орех и по-малък, който унищожил масово земеделската продукция около село Крушаре и в него.

„По посока Камен е удряло здраво. От царевиците тук няма нищо. Едни колеги щяха да влизат да жънат ечемик, но няма да жънат вече. Той е пивоварен и като го удари, направо чупи целия му клас на земята”, описа картината Радев.

Бурята с дъжд и лед продължила около 40 минути. Един час лед ужаса на небето изгряло слънце и температурите отново стигнали до към 30 градуса. На земята обаче погромът е явен.  

От Регионалната дирекция за борба с градушките заявиха пред bTV, че командният център на Полигона за борба с градушките в Старо село е изстрелял 160 ракити за час, но те не са успели съвсем да предотвратят бедствието, защото облаците имали голяма мощност и се измествали бързо.

В Крушаре са паднали 47 литра, моята база е на 3 км разстояние по въздух, а тук имам 7 литра. Надолу, по протежението на Тунджа са паднали 25 литра. Ако не бяха стреляли, целият регион щеше да е пострадал, коментира Георги Радев и потвърди, че няколко ракети са изстреляни от площадките край селата Желю Войвода и Камен.

Сред най-пострадалите от градушката в областта са и селата Злати войвода и Старо село. По думите на Тодор Братанов, директор на Областна дирекция „Земеделие” – Сливен, пред БТА, се събира информация за пораженията от падналата градушка.

По-късно от аграрното министерство съобщиха, че повече от 7 часа са обработвани 35 градоносни облаци в областите Сливен, Стара Загора и Хасково. Използвани са 380 ракети при стриктно спазване на методиката за работа, цитирайки Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

По информация на агенцията, валеж от град е имало в селата Коньово, Желю войвода, Самуилово, Кораново, като своевременно е направено обследване на местата. В землището на село Старо село има насаждения от лавандула, слънчоглед и житни, по които не са констатирани наранявания.

От изпълнителната агенция подчертават, че трайни поражения по културите няма. Всички земеделски стопани, които са установили щети в блоковете със земеделски култури могат да подадат заявление за извършване на огледи в Областните дирекции „Земеделие“.

През това време въпрос от Народното събрание за готовността на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” да обезпечи сезона по градозащита, започнал преди 2 месеца, продължава да отлежава в агроминистерството без отговор. Служебното ръководство така и не отговори каква територия ще покрива този сезон градозащитата, има ли достатъчно ракети и консумативи.

Очаква се при следващия Парламентарен контрол министър Кирил Вътев да внесе светлина по тези питания.