В ход е процедура за възлагане на обществена поръчка за осъществяване на противоградова защита със самолетен способ върху 30 млн. дка от територията на страната. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Кирил Вътев в Народното събрание.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите? 

Градозащитният сезон у нас стартира преди повече от два месеца, а служебният земеделски министър така и не отговори на въпрос за готовността на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” да осигури адекватна защита. Освен че пак се появи надеждата за прилагането на самолетен способ у нас, Кирил Вътев даде и актуална информация за дейността на Агенцията досега през тази година

„Към 20 юни 2023 г. са проведени 145 въздействия, като са изразходвани 6181 противоградови ракети. В момента агенцията разполага с 13 048 противоградови ракети, което осигурява много добра зареденост на ракетните площадки. При висока честота и интензивност на градовите процеси през сезона има готовност да бъдат закупени допълнително ракети, за което ще се осигурят необходимите средства, информира агроминистърът.

С ракетен способ се защитават териториите в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и района на Подбалканските полета. Дейността се осъществява от 11 Регионални дирекции с прилежащи им 263 ракетни площадки, като защитаваната територия е с площ над 22 млн. дка, включваща обработваеми земи, трайни насаждения и смесено земеползване.

И тази пролет не липсваха щети върху земеделските площи, нанесени от градушки и обилни валежи. От парламентарната трибуна бе припомнено и бавното взаимодействие между институциите, когато при буря в Пловдивско не бяха изстреляни навреме ракети, а земеделците претърпяха сериозни щети.

„През 2021 г. и 2022 г. поради забрана за стрелба бяха прекратени въздействията върху градоопасни облаци в Пловдивска област, вследствие на което градушка унищожи селскостопанска продукция за милиони левове. Забраните се дават от Центърът за координация използването на въздушното пространство (ЦКИВП) и никой няма право да нарушава тези забрани”, каза по темата министър Кирил Вътев.