На регионално ниво може да се каже, че реколтата от всякакъв вид овощни насаждения като цяло е слаба”, споделя наблюденията си пред Агри.БГ производителят от Кюстендилско Красимир Мазнев.

Сезон 2023: Секирата „работна ръка” може да се окаже най-тежката

Причините за това най-вече са в студената пролет – чести дъждове, ниски температури, развитие на болести... Дългогодишният земеделец обаче отчита и друга причина за по-лошата реколта този сезон – повишената себестойност на производството, която не може да се обезпечи от пазара впоследствие.

„Растителната защита е трудна за изпълнение заради поскъпналите торове и препарати. Ние ползваме качествени препарати, на база дългогодишен опит, но не при всички е възможно това, коментира Мазнев и добавя, че за изкупни цени още е рано да се говори.

Миналата година черешовата реколта в страната беше добра, но такава се оказа и в цяла Европа, а родните производители се оплакаха, че „гърци и турци ни заливат с продукция, което сваля цената на нашата череша”.

Финално се стигна дори до изкореняване на черешови градини. Този сезон всички таят надежди за по-добри цени, но не смеят още нищо да кажат. При други надеждата е изчерпана напълно заради 100% измръзналите дръвчета от късните студове.

Рано е да се предвиди черешовата реколта от 2023, но е ясно, че кампанията закъснява, а щетите никак не са малко. Овощари от Сливенско вече обявиха нулева година, други се молят поне природата да ги пощади до прибирането на реколтата.

И тук е мястото да припомним, че застраховките не са алтернатива за фермерите, поне не и в този им вид.

„Застраховали сме, но вече не го правим. След един пороен дъжд с градушка застрахователите дойдоха седмица по-късно и казаха, че овошките били „свежички”. Така е защото бях пръскал два пъти за 5 дни, за да съвзема поне листната маса”, спомня си Мазнев.

Неговата реколта за момента е в много добро състояние. 33-годишният овощар има 15 години опит зад гърба си, а в семейното стопанство от около 200 дка се отглеждат череши и сливи. Има богата сортова палитра, но вече не отглежда ранни сортове череши, „защото фабриките отдавна спряха да ги купуват, не се търсят на пазара, а изискват много труд”, разказва още Красимир Мазнев.