Ако преди няколко години румънците купуваха овче сирене в разфасовка от по 1 кг, днес то все повече заприличва на скъп деликатес, който ще се предлага на цена за 100 грама. Този продукт губи своя статус на ежедневен и се търси все повече от дегустатори, казва Джордж Кесеан, фермер от семейство на овцевъди и говедовъди, но и бивш държавен секретар в Министерството на земеделието, информира Agrointel.ro.

В търсене на автентични местни сирена

Кесеан споделя, че макар в страната да има милиони овце и хектари пасища, овчето сирене се е превърнало в лукс за много румънци.

Само за няколко години бучките овче сирене по щандовете станаха по-малки и поскъпнаха. Автентичната Telemea от овче мляко е на път да се превърне в "рядка птица", допълва фермерът. Според него за ситуацията има няколко обяснения:

- политическите игри на някои представители на земеделския сектор, които бяха изцяло в ущърб на животновъдите
- ниската цена, която фермерите получават от млекопреработвателите
- липсата на добра организация на сектора

Младият мъж, който идва от семейство на овчари и управлява заедно с братята си ферма Кесеан, привежда няколко причини, довели до неприятната ситуация.

Има субсидии за овчари. Парите обаче не достигат до тях или тези, които постъпват по сметките, са твърде малко. Конкурентите на истинските фермери са спекулантите, които привличат големи суми пари под формата на субсидии - те симулират използването на земята чрез продажба на зелена маса, а животните, които отглеждат, са изброени само писмено, на хартия (те не пасат на пасища).

Друг проблем са хората, които стават овчари за една нощ. Когато сумите от субсидиите бяха значителни, те се гордееха с титлата животновъди. След намаляването на субсидиите те се отказаха от дейността. Тази опортюнистична практика навреди на реалните и активни фермери. Отглеждането на овце и кози е трудна, често обезсърчаваща и не особено финансово атрактивна работа. Поради това все по-малко овчари се осмеляват да произвеждат повече мляко, отбелязва Кесеан.

Стигаме до следващият проблем - дефицитът на работна ръка. Той е допълнен от сложните условия за използване на общински пасища.

Най-доброто сирене в света

Използването на частни земеделски земи под наем не осигурява дългосрочна сигурност. Има много ситуации, в които клаузите в документите не се спазват - например разваляне на договори преди крайния срок, уточнява младият фермер.

Производството на мляко включва немалко разходи - скъпа работна ръка, сергии и места за продажба, ограничени и скъпи фуражи, скъпи ветеринарни услуги и т.н.

На пазарите за селскостопански храни фермерът се сблъсква с жестока конкуренция. Той или няма място там, или е принуден да продава стоката си под производствената цена, споделя още Кесеан. По думите му пазарът е пълен с фалшиви продукти - видове сирена и производни специалитети, които дори не съдържат мляко. Те често се произвеждат в чужбина на много ниски цени. В заключение всичко се превръща в нелоялна конкуренция за истинските сирена.

Към всичко казано дотук трябва да се добавят още дружелюбни публични институции и трудни за спазване законови изисквания.

Често законодателството и работещите в администрацията нямат за цел да насърчат фермера, а да го демобилизират, категоричен е фермерът.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Братя близнаци създадоха ново сирене

Една от най-добрите кравеферми в Добруджа се разширява и модернизира

Най-големите производители на мляко в Европа