През 2022 г. ще продължи работата по международния проект „Кажи сирене! Балканско сирене“, съобщиха от МИГ „Балчик-Ген.Тошево“, която е партньор в инициативата. Предстои сериозна проучвателна дейност за откриване на автентични местни производства, характерни за региона. 

Идея: Публичният сектор да е основен дистрибуционен канал на производителите

„На Балканите има традиции в производството на сирене. Местните продукти, вариращи от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесно са уникални, редки и типични за отделните региони на Балканите”, посочиха от местната инициативна група. Разликата между традиционните местни сирена и промишлените продукти е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията и които придават специалния вкус на различните производства. 

Проектът „Кажи сирене! Балканско сирене!” има за цел да популяризира малки провинциални мандри, работещи със собствени рецепти. Всички участници в проекта от Гърция, Румъния, Словения и България ще получат европейски средства в размер на 700 000 лв. От българска страна в него са включени три Местни инициативни групи – „Балчик – Ген.Тошево“, „Раковски“ и „Троян“.

Очаква се през февруари – март 2022 г. МИГ „Балчик – Ген.Тошево“ да отвори прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която има нов финансов ресурс. Средствата от 900 000 лв. ще бъдат разпределени както по подмярката за земеделските стопани, така и по т.нар. общински мерки 7.2 и 7.5 за изграждане на общинска и туристическа инфраструктура. Новите проекти по тези мерки в общините Балчик и Ген.Тошево трябва да бъдат реализирани през 2022 г.