На фона на ръст на цените и торовете, любопитен става въпросът коя страна в ЕС ще произведе достатъчно мляко, за да отговори на растящото търсене. След отпадането на млечните квоти преди повече от 5 години, мнозина очакваха да нарасне производството и цената на млякото да падне. Тази песимистична прогноза не се сбъдна, пише ирландският сайт Farmers Journal.

Козето сирене има потенциал, стига да е качествено

Според изданието по всичко личи, че цената на млякото не е била по-добра след падането на квотите. Нивото на производство на мазнини и протеини е по-добро, което се отразява положително и на цената.

Но да се върнем на въпроса – къде в ЕС расте производството на мляко?

Пет са държавите, където се регистрират значителни обеми – над 10 млрд. литра. Това са Германия (32.5 млрд.), Франция (24.6 млрд.), Нидерландия (13.9 млрд.), Италия (12.5 млрд.) и Полша (12.4 млрд.). Следват Ирландия и Испания с ниво на производството над 8 млрд. литра.

Къде обаче сред тези седем страни има ръст?

Ако вземем 10-годишен период, Германия, Нидерландия, Италия, Полша, Ирландия и Испания увеличиха производството с 20 до 30% след падането на квотите. Във Франция ситуацията не е променена.

От седемте страни Полша и Ирландия са тези, които разполагат с още потенциал за развитие. Другите сякаш са в етап на свиване на производството с оглед рестрикциите за опазване на околната среда, земеделската политика или комбинацията от двете.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

2021 за козевъдите: Нищо реално не се свърши за виртуалните животни

Прогнози: Какво предстои за животновъдите до 2031 г.?

CAP4US: Оцеляването без европейски субсидии е трудно