Над 4000 заявки от 40 държави – така накратко могат да бъдат описани тазгодишните World Cheese Awards. Победителят обаче може да бъде само един. Кое сирене беше наградено с отличието „Най-доброто в света за 2021 г.“? Това е козето сирене Olavidia.

Прието: Що е то - „бяло саламурено сирене”?

Нека да ви разкажем повече за състезанието

Международното състезание World Cheese Awards е престижно събитие, което събира производители и любители на сирене от цял свят. Тазгодишното издание се завърна след едногодишно прекъсване и се проведе в испанския град Овейдо.

От 4079 заявки от 40 страни беше избрано едно сирене, което, както се изразяват съдиите, е „толкова добро и съблазнително, че бихте искали да си легнете с него“.

Победител в конкурса е козе сирене Olavidia, произведено от испанския производител Quesos y Besos,

Оригиналният външен вид на Olavidia не разочарова. Той е месест, съблазнителен, мек, топъл и невероятно успокояващ. Исках да си легна с него. Това е нещо напълно ново. Той не прилича на нищо друго, казва Джейсън Хиндс, един от съдиите, цитиран от CNN.

Тази година конкуренцията беше огромна. Olavidia успя да надвие прословутата френска марка Fromagiere Berthaut.

Кой определя победителя?

Първоначално 250 съдии избират кои са най-добрите претенденти за наградата. Във финалния кръг жури от 16 съдии дегустира 88 сирена. Всяко едно от тях има своите „5 минути“, а оценителите записват впечатленията си и дават оценка от 1 до 10.

До последната минута надпреварата е напрегната. Само на 5 точки разлика от Olavidia остава друг испански претендент – козе сирене, напоено с алкохол.  

Olavidia се произвежда в малка семейна ферма, която се занимава с производство на сирене само от пет години. Членовете й остават изненадани от отличието.

Ние сме малка и скромна компания. Произвеждаме сирене само от пет години, така че дори не можехме да си представим, че можем да спечелим толкова престижна награда толкова бързо. Всичко, което правим, е вдъхновено от любовта в нашето семейство. Затова се наричаме Quesos y Besos (Сирена и целувки, бел.ред.). Това е много специален момент за нас – каза Силвия Пелаез, директор на компанията.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Осем европейски сирена на трапезата, българско обаче не е сред тях

CAPA: Цената на биологичното краве мляко се повишава

Млечните породи крави през 21 в.