„Каняки“ е ново полутвърдо сирене, което дължи името си на планината Каниакос, Гърция. Именно там двама братя близнаци пасат животните си. Томас и Кристос Мошос са пето поколение животновъди. От 2014 г. официално поемат юздите на семейната ферма, информира Ypaithros.gr.

Семейство козевъди не иска да робува на 65 ст./л изкупна цена на млякото

Днес братя Мошос отглеждат 1200 овце и кози във Фотини Кастория, произвеждат сами фуража си и правят сирене. Докато единият учи селско стопанство, другият завършва ветеринарна медицина.

С млякото от собствените животни Томас и Кристос произвеждат козе и овче сирене, крема сирене, мизитра, както и сирене тип бадзо, за което в момента чакат сертифициране. Освен това продуктовото им портфолио включва ванилов шоколадов крем, оризово мляко, пастьоризирано овче и козе мляко, традиционно кисело мляко.

Какво представлява новото сирене „Каняки“?

В сътрудничество с млечната школа „Янина“ братя Мошос създават ново сирене. То се произвежда без термична обработка. Целият процес отнема малко повече от година. Крайният продукт се ражда след много опити, корекции и консултации.

Наскоро са представили продукта в млечната школа и са получили добри отзиви. Методът на производство дори ще бъде включен в учебната й програма. Вкусът на каняки е между груйер и обикновено сирене.

На този етап продуктите на семейство Мошос се рекламират чрез мрежа от партньори и в собствените им три магазина за продажба на дребно. Бъдещите им планове предвиждат разрастване и франчайзинг.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерският пазар във Враца става постоянен

Икономика на швейцарското сирене

Зелено сирене - хит на нов пазар