През следващите 10 години се очаква поголовието от месодайни крави да продължава да намалява, а ръстът в производството на мляко да се забави. Това сочат прогнозите от Доклад за селскостопанските перспективи на ЕС за 2021-31 г., публикуван на 9 декември 2021 г. от Европейската комисия.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Мляко и млечни продукти

Предвижда се ръстът на производството на мляко в ЕС да се забави до 0,5% годишно, достигайки около 162 млн. тона до 2031 г. 

За сметка на това се очаква производството на биологично мляко да расте, осигурявайки по-високи цени, ползи за околната среда и по-добро хуманно отношение към животните. Биологичното мляко в ЕС, което е 3,5% от млякото в ЕС през 2019 г., може да достигне 8% през 2031 г.

Въпреки намаления растеж на ЕС е твърде вероятно страните членки да останат най-големият доставчик на млечни продукти през 2031 г., заемайки 30% от световната търговия.

Млечните продукти, особено сиренето, биха могли да се възползват от съществуващите схеми за качество. Освен това сиренето може да се възползва най-много от допълнителното мляко, произведено в ЕС до 2031 г., плюс 0,7% годишно, като същевременно генерира най-висока стойност.

Месо

Като цяло се очаква потреблението на месо на глава от населението в ЕС да спадне от 69,8 кг през 2018 г. на 67 кг до 2031 г.

Прогнозите са общото стадо от крави да намалее със 7%, което е спад от 2,1 милиона глави. Така брутното производство на говеждо месо в ЕС вероятно ще спадне с 0,6 млн. тона (-8%). По отношение на потреблението в ЕС, то ще продължи отрицателната тенденция между 2021 и 2031 г. и ще се редуцира от 10,6 кг на 9,7 кг на глава от населението.

Добри са новините за производството на овче месо в ЕС, което ще се увеличи леко с 0,3% годишно до 660 000 тона през 2031 г. Фактор за това са обвързаното с производството подпомагане на доходите, слабото световно предлагане и по-добрите цени за производителите. 

Очаква се потреблението на овче месо на глава от населението в ЕС също да нарасне леко и да достигне 1,4 кг на глава от населението благодарение на диверсификацията на месната диета и променящите се модели на потребление.

Производството на свинско месо в ЕС е твърде вероятно да намалее с 0,8% годишно до 21,5 млн. тона през 2031 г. За сектора на птицевъдството се очаква производството в ЕС да продължи да нараства с 0,4% годишно до 14 млн. тона през 2031 г. след 10 години.