Когато има желание, възможности се намират. В тези думи има истина и тя се потвърждава от семейство Блонски от украинското село Вовнянка, Украйна. То се премества да живее в провинцията преди 6 години. Сега фермата му е известна в цялата страна като производител на крафт козе сирена, информира AgroPortal.

Какви цени за килограм кланично тегло гони месото до 2025 г.?

Разказвайки историята за създаването на млечната ферма и своето производство, Марина Блонская отбелязва, че допреди това не се е занимавала с животновъдство. Всичко започва с малко - купуване на мляко, след това придобиване на една-две кози.

Без никакъв опит да купуваме скъпоструваща крава и да се упражняваме с нея по това време ни се струваше неразумно. С козите е къде-къде по-лесно. Козата не е толкова голяма и скъпа. Освен това кравите боледуват повече - те не са взискателни към храната. Козите не само че са взискателни, но и умни. Никога няма да изядат нещо развалено, поради това не боледуват често от стомашни проблеми, казва Марина Блонская.

Преди 6 години крафт козето сирене се възприемаше като ексклузивно, спомня си тя.

Днес козето сирене в Украйна е на мода и още много малки ферми развиват собствена продукция.

Още в самото начало Блонски решават, че ще бъдат семейна ферма с малък мащаб и ще заложат на ръчното производство. Всичко ще бъде максимално органично. Сега семейството отглежда стадо от 85 кози.

Марина Блонская си спомня как в началото е било трудно да намерят качествено козе мляко. За производството на 1 кг сирене били необходими от 9 до 14 литра. Затова се наложило да търсят продукция в селото и съседните нему. И тук започнали проблемите - сиренето не се получавало. След лабораторни изследвания установили, че причината е в самото мляко - то съдържало антибиотици или твърде много вода. Хората, от които купували млякото, се оказали неособено порядъчни.

Друга сложност дошла от липсата на собствени пасища. Целият фураж трябвало да купуват, а това било скъпо удоволствие.

Семейство Блонски решава да произвежда само млякото и да контролира целия производство, започвайки от фуражите за животните. След това на дневен ред дошъл въпросът за реализацията. По това време към козето сирене нямало особен интерес. Потребителите се отнасяли с недоверие. Затова първите продажби се осъществяват в социалните мрежи. Сред първите клиенти са жителите на Закарпатието. Постенно се увеличил интересът и от местността.

Днес във фермата на Блонски пристигат клиенти от различни места. Те идват не само, за да дегустират и да си купят сирене, но и за да бъдат в компанията на козите. Често идват семейства с деца.

Колкото до сирената, те се произвеждат по авторска рецептура на Блонски. Съпругът на Марина по образование е технолог на общественото хранене. В производството използва само мляко, фермент и сол. Не се използват консерванти, закваски и съставки, засилващи вкуса.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови ферми за кози, овце и коне в Пловдивско

Добавете ленено семе и технически копон във фуража на козите

Опасни козе сирена заливат пазара