В цял свят е предизвикателство привличането на нови хора към агросектора. Една млада дама е доказателство, че земеделието може да е привлекателно за младите поколения, стига да знаят, че от него могат да се изхранват. Еми Естиалбо е на 25 години и е горда собственичка на аквапонична ферма за марули. Стопанството и се намира в Капис, Филипините, и е с размери 120 кв. метра, пише mb.com.ph.

Бързи срещи в земеделието - модерният начин за обновяване на поколенията

Преди да се посвети на земеделието, Естиалбо работи като учителка в детска градина и гимназия. Губи работата си по време на панденията и започва да помага на родителите си в тяхната ферма.

Те произвеждат и продават царевица и различни зеленчуци, споделя младата жена.

Макар да е отгледана от двама фермери, Еми никога не си е и помисляла, че ще последва примера им.

Моят баща искаше да си намеря стабилна държавна работа, споделя тя. Вместо това съдбата я връща към препитанието на родителите й.

Семейната ферма се намира в район, където основният проблем е капризният климат. През дъждовния сезон всичко е наводнено.

Забелязах, че когато има наводнения, насажденията ни умират, споделя Естиалбо. Тя се консултира със специалист от неправителствена организация, която организира курсове за градско земеделие за жени и младежи. Оттам й дават ценни съвети за справяне с проблема и научава за аквапониката.

Освен това Еми Естиалбо кандидатства за грант от Департамента по земеделие. Одобрена е и получава 50 000 филипински песо, за да стартира проекта си. Купува с парите материали за аквапоничната ферма.

В началото беше много трудно, тъй като аквапониката не е популярна в Капис, спомня си младата жена.

Фермата й е първата по рода си в района. Първата реколта прибира през ноември 2021 г. Засега отглежда само марули, но планира да включи още няколко култури. За да ги реализира на пазара, използва социалните мрежи.

Засега почти всичко продава онлайн, но страгетията й е различна. Не само продава, но и буквално “потапя” последователите си в социалните мрежи в начина на производство.

Публикувам почти всичко от самото начало, казва Еми.

Малка общност сме, но когато виждат какво правя, интересът им нараства, допълва тя.

Виждайки усилията и времето, които влага в отглеждането на марули, клиентите на Естиалбо са по-ангажирани и редовно пазаруват.

Бившата учителка съветва хората, независимо от възрастта си, да дадат шанс на земеделието. Като начало може да започнат и от малка градина в двора си.

Пробвайте да произвеждате сами своята вечеря. Ще ви става все по-лесно и по-лесно, допълва тя.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

65% от фермерите в ЕС са на възраст над 55 години

Директните плащания на малките стопанства остават под или около средния национален доход

Проект на мярка: 30 000 евро безвъзмездна помощ за младите фермери