Поколенческото обновяване в селското стопанство е проблем не в една държава. В търсене на отговор как да стимулираме интереса на младите към сектора и да бъде създаден плавен преход между старото и новото поколение, може да почерпим чуждестранен опит.

Вековни традиции в лозарството на община Каварна

Френско земеделско училище в Монморийон проведе интересна инициатива. Оценявайки невъзможността на много фермери в района да открият купувач на стопанствата им или партньор, то организира Speed dating мероприятие (Бързи срещи), пише френският сайт lanouvellerepublique.fr.

Миналата събота в сътрудничество със земеделски кооперации, животновъди и селскостопанската камара във Виен беше организирана среща между фермери и студенти. Целта бе да се повишат шансовете фермите да бъдат запазени и да се оцени интересът на младите към професията.

Единадесет фермери от Виен и Дьо-Севр се срещнаха лице в лице с осем младежи.

За Кирил - фермер, който търси бизнес партньор, срещата е едновременно интересна и позволява да разкрие пред младите какво представлява фермерската професия.

За Тристан, който иска да стане фермер, срещата също носи ползи. Той се интересува от стажуване във ферма.

За френското земеделско училище Jean-Marie-Bouloux този тип инициативи са важни за успешната реализация на учениците. В рамките на обучението е предвидено 2-годишно чиракуване. По този начин младите могат да овладеят знания и умения да ръководят ферма.

През пролетта ще бъде организирана втора среща с фермери.

Бихме искали да повишим осведомеността сред младите хора възможно най-рано, например от третата година, споделя директорът на училището.

В дългосрочен план училището подготвя курс на тема придобиване на бизнес.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

65% от фермерите в ЕС са на възраст над 55 години

Директните плащания на малките стопанства остават под или около средния национален доход

Проект на мярка: 30 000 евро безвъзмездна помощ за младите фермери