В началото на декември се състоя Седмият Европейски конгрес на младите фермери на ЕНП. По време на събитието бяха подчертани отдадеността и иновациите, инициирани от младите фермери. Освен това бе оповестено, че само 11% от всички ферми в ЕС се управляват от хора на възраст под 40 години, докато начело на 65% от стопанствата са фермери на възраст над 55 години, пише Agriland.ie.

Мехмед Дикме: Не слушайте какво говорят политиците. Гледайте какво вършат!

Тази година под темата „Младите фермери като модел за подражание на устойчивост“ конгресът се проведе непосредствено след приемането на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027 от Европейския парламент и Съвета.

Привличането на младите хора да станат фермери е огромно предизвикателство. Това, от което се нуждаем сега, са стимули за младите хора, за да се заемат със земеделие, инвестиции в сегашните фермери и тези, които ще станат такива, каза Симоне Шмидбауер, евродепутат от Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

По време на конгреса бе отбелязано, че ОСП трябва да бъде най-важният инструмент, който да осигури набор от възможности за успеха на младите фермери. Те имат нужда от достъп до земя и рентабилност.

Сред предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени, за да се подобри животът в селските райони, бяха посочени дигитализацията и достъпът до технологии.

Съгласно новата ОСП 2023-2027 младите фермери ще получават 3% от директните плащания.

По думите на Даяна Лензи, председател на Европейския съвет на младите фермери (CEJA), тези три процента са “за добре дошли”, но не са достатъчни.

Стимулирането и обновяването на поколенията е това, което ще направи селскостопанския сектор по-устойчив, по-ефективен и по-силен, допълва тя.

Според конгреса напоследък се наблюдава положителна тенденция младите хора да стартират своите ферми в отдалечени селски райони.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Димитър Станчев спечели награда на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел

Разберете кои са най-успешните млади фермери на Европа

Бъдещи наши фермери ще се учат от румънците