Стартира "Пчеларски университет", който цели да вдъхнови ново поколение модерни пчелари, съобщават организаторите от “Истински мед", чиято мисия е да спрат негативната тенденция на измиране на пчелите, като подкрепят българските пчелари, от една страна, и, от друга - помагат на хората да се сдобият с чист мед с гарантирано качество. 

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Образователната програма ще започне от 7 март 2022 г. и включва хибриден 3-месечен курс на обучение от онлайн лекции, срещи и практически упражнения на реален работещ пчелин. Лектори и ментори в курса са опитни пчелари, преподаватели и учени - както от България, така и от чужбина.

“Пчеларството е занаят, който изисква доста отдаденост и подготовка, но към момента се предава или от поколение на поколение, или чрез много неуспешни опити. За да стартира един човек, е нужно да вложи много време, енергия и ресурс и това отказва много любители на природата и пчелите. Затова решихме да създадем специализиран гъвкав и достъпен курс, който помага на начинаещите в страната ни точно в първите им стъпки и им осигурява не просто нужните теоретични и практически знания, но и менторство от хора с опит, споделя Сергей Петров, основател на “Истински мед”.

Формата за кандидатстване вече е отворена на сайта на Университета и всеки желаещ може да подаде заявка до 23 февруари 2022 г., включително. 

Приемът е до 30 души, които ще бъдат избрани след подбор от организаторите. Курсистите ще получат не само достъп до онлайн лекции и срещи с опитни пчелари, както и практика на терен, но и всички нужни материали, като було и инструменти за работа.

За да стимулират начинаещите пчелари, организаторите и техните партньори ще предоставят общо 10 пълни стипендии. 5 от тях ще бъдат специално за дами.

Желанието на “Истински мед” и партньорите им от международната организация “The World Bee Project” е да вдъхновяват и жените в пчеларството. Кандидатстването за стипендиите се осъществява от формата на сайта. Пълна информация за учебната програма, обучителите, таксата за участие и кандидатстването могат да бъдат намерени на сайта на Университета.