Биопроизводители от Генерал Тошево успешно отглеждат етиопското зърно теф. Непознатата безглутенова култура е намерила буквално и преносно подходяща почва за развитието си у нас, не крие радостта си Милена Минчева.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Експериментът със зърното, което произлиза от Етиопия и Еритрея, е успешен, тъй като условията в Добруджа и най-вече в биологично чистото и сертифицирано стопанство на семейство се оказват благоприятни. 

Така биопроизводителите добавят и теф към отглежданите от тях зърнени култури пшеница, лимец, ръж, царевица, слънчоглед, фасул. Етиопското зърно е с много нисък процент глутен.

„То е етиопско като произход, но е отгледано, пожънато и смляно в България на родна почва. Брашното от него е смляно в собствена каменна мелница. Може да се работи и с квас, и с мая“, разказва Милена. 

Етиопският теф започва да добива все по-голяма популярност по света заради лечебните си свойства и ползи. Сее се вече и извън пределите на Африка, като все още плахо присъства в Европа.

Регионът на община Генерал Тошево е един от пионерите в експериментирането и успешното производство на лечебното зърно. „Вече 8 години сме в биологичното производство. Нямаме проблеми както със сушата, така и с болестите, и със замърсяването на почвата. Етиопският теф намери добри условия тук и се радваме, че успяхме“, допълва биопроизводителката. Африканското растение издържа на неблагоприятни условия, не развива болести и не се напада от вредители. 

Оказва се, че тефът е най-разпространената зърнена култура в Етиопия и ключов фактор за икономиката на страната.