Георге Порубски е инженер агроном. Макар от години да е дистрибутор на известна марка трактори за румънския пазар, любовта му към селското стопанство не му дава сили да спре да се занимава с него. С труд и упоритост от 1990 г. насам си е изградил система от четири принципа за успех. Те ще помогнат на всеки да увеличи производителността и да подобри общото състояние на почвата, пише Agrointel. 

Марио Милушев: Плащания за обществени блага може да заменят директните плащания

Порубски вярва, че времето за обработка на почвата може да направи разликата между успеха и провала. Затова един от основните му принципи за успех е семето да стигне до земята в точно предначертаният момент. 

С каквато и техника да разполагате, трябва да намерите оптималния или благоприятен момент, когато можете да свършите работа с минимален разход, така че резултатът от тази работа да е задоволителен. Това означава по-малко изразходвани средства. Глупост е да скарифицирам, когато имам много влажна земя. Знаем много добре, че скарификацията трябва да доведе до тези така необходими микропукнатини в почвата. Ако активната част на скарификатора минава през почвата много лесно, тя няма да направи тези микропукнатини. В заключение, скарификацията се извършва върху суха почва, но не прекалено суха, казва Порубски. 

В същото време при оран твърде сухата почва ще генерира много големи разходи за дизел и ще имам лошо качество на работа. Обратно, ако почвата е много влажна, няма да направя тези микропукнатини и да издърпам тези ленти, както ги наричаме в земеделието, тази маса пръст, която се връща е мокра и като изсъхне ще стане твърда като бетон, което означава, че ще трябва да ходя три или четири пъти с дисковата брана и дори тогава няма да получа качествена семенна леха, допълва румънецът. 

Трябва да се внимава, доколкото е възможно, с дълбочината на обработките и прилагането им. Знаем много добре, че когато имаме големи жеги, няма да правим фитосанитарни обработки. Докато стигне до листа, разтворът за пръскане е ефективно сух. Второ, устицата на растението са затворени, тъй като растението се защитава от топлина. Ето защо субстанцията няма как да навлезе в препоръчителните количества в листната система на растението и да има желания ефект. Това означава, че отново хвърлям пари и няма да получа нищо. Трябва да вземем предвид тези аспекти. Това са съществените неща, за да печелим и в същото време да уважаваме природата, споделя втория си принцип за успех фермерът. 

Той призовава още да се експериментира с нови видове култури, но и да се запази връзката с вече отглежданите. 

Във фермата за зеленчуци агрономът инж. Георге Порубски винаги експериментира с решения за повишаване на устойчивостта срещу натиска на факторите на околната среда.

По принцип преминаваме на 4-годишна ротация: пшеница, рапица, царевица, слънчоглед или друга култура, обикновено азотфиксатори, защото сме задължени. Тогава всичко върви, както прогнозираме. Но всяка година опитвам на малки парцели нови, нишови култури, които биха могли да работят и да дадат икономическа възвръщаемост, споделя румънецът. 

Запознаването с новите култури е непрекъснат процес, но връзката на фермера със засадените видове е не по-малко предизвикателство, казва още той. 

С над 33 години опит в обработването на земята Георге Порубски съветва още да се инвестира във всичко, което води до предвидимост на производството. 

През последните години той се опитва да направи прогноза за еволюцията в Арадската равнина. 

Ако не успеем да активираме отново напоителните системи и да правим инвестиции в тази посока, моите прогнози са мрачни и най-тревожното е, че трябва да се обърнем към други култури. Ако не успеем да намерим подходящи нови култури, а за сегашните - подходящи хибриди, 100% ще регистрираме регрес в нивото на производствата, поради изменението на климата. Проблемите със сушата и горещините се повтарят все по-често, смята инженерът. 

Дава съвет на всички фермери, които правят земеделие на принципа на покера. За да не се обрекат на провал, има “противоотрова срещу тази игра”. 

Когато сме сами, земеделието е твърде голяма хапка за всеки от нас, смята той. Затова съветва фермерите да се обединят, за да бъдат чути от тези, които взимат стратегическите решения. 

Необходимо е да се инвестира в напоителни системи, да се зачита природата и да се подкрепяме. Така румънското селско стопанство ще издържи и фермерите ще имат бъдеще. Селското стопанство засяга всички нас, то е минало, настояще и бъдеще!, казва още Георге Порубски. 




Вижте още:

ESG и финансовите възможности пред фермерите

Георги Борисов: Целите на Зелената сделка са достижими, но сроковете са твърде кратки

Работи се върху по-добра регулаторна рамка за биоземеделието