Работещо земеделско стопанство и животновъден обект в Силистренско се продават за 1 500 000 лв. от младия фермер Кристиян Николов. Това гласи обява в тематична фейсбук група. Агри.БГ реши да провери причините за това кардинално решение.

Кой има интерес фермерите да се борят за земя, всяка година?

 

В коментари под поста на Кристиян има върволица от внушения, обвързващи обявата му с настоящата политическа и икономическа обстановка. Истината е обаче, че причината е съвсем друга. 36-годишният земеделец и баща на две деца страда от тежка дискова херния, която не му позволява да върши работата си пълноценно, а няма работници освен един, който се грижи за овцете.

Не фалирам, проблемите ми не са от бизнес естество, а здравословни. Продукцията ми стои в склада и чака цена. Мога да докажа с фактури, че за миналата година имам около 200 000 лв. печалба. Продавам абсолютно легален и работещ бизнес. Земеделието ми е в кръвта, обичам го, но, за съжаление, това заболяване прави работата ми невъзможна. Не мога да си намеря място от болки, даже в момента се опитвам да обработвам, но е много трудно…”, разказва Николов.

Той е потомствен фермер, израснал на полето с баща си, който също така отглеждал крави, овце и прасета. „Наследих някои неща от баща ми, но и надградих”, добавя Кристиян, който основно се занимава със зърнопроизводство, но има и 120 овце от породата Ил Дьо Франс.

Стопанството му се намира в град Главиница, област Силистра. Обработва 1100 дка, от които 70 дка са лична земя. Обработваемите площи и стопанските сгради са в едно стопанство с всички необходими документи. Животновъдният обект е с капацитет 200+200, отделно има работилница, гараж за машините, офис помещения, санитарен възел, както и две складови бази. Всичко изброено е снабдено с видеонаблюдение.

„Стопанството си има абсолютно всичко като машини, оборудване и условия. Към него има комабайн с три хедера, модерен трактор, още един голям трактор за по-тежките операции (дисковане, оран...) и един малък трактор с товарач”, изброява Кристиян Николов.

Младият земеделец не знае още какво ще прави след това, но в момента здравето му е на първо място. Много би желал да намери стопанин за бизнеса си, който също като него да работи с любов и мерак. Можете да се свържете с Кристиян на телефон: 0876 685 000.