Пчеларството е една от най-древните земеделски практики. Днес обаче то се сблъсква с редица заплахи. Надежда за излизане от трудната ситуация дават технологични фирми от цял свят, пише Би Би Си.  

 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

Стряскащо е колко много пчелни колонии умират всяка година, казва Ноа Уилсън-Рич, старши научен сътрудник в американската компания Best Bees Company.

В периода от април 2019 до 2020 г. 43,7% от американските кошери са унищожени от смъртоносни акари, пестициди и климатични промени, се казва в проучване.

Уилсън-Рич: Това показва колко объркани са нещата в момента.

Неговата фирма инсталира кошери върху търговски и жилищни имоти в Бостън. След това служителите му използват усъвършенствана софтуерна система за наблюдение на здравето на всички пчелни семейства. Натрупаната информация се споделя с изследователи от Харвардския университет и Института в Масачузетс, за да им помогнат да разберат тежкото положение на опрашващите насекоми.

Best Bees, които получават заплащане от собствениците на жилища и бизнеса, също така прибират и бутилират меда, за да могат да го съхранят.

Улсън-Рич: Следим внимателно процъфтяващите кошери. Искаме да разберем как те се справят в сложната ситуация, в която живеят. С тези данни можем да извлечем полза, те ни казват как на практика пчелите се справят.

През 2020 г. световното производство на пчелен мед се оценява на около 9,2 млрд. долара. Налице е сериозен стремеж към използване на технологии за мониторинг и грижа за пчелите. Особено във време, когато пандемията от коронавирус е съсредоточила вниманието на всички хора върху проблем като веригата на доставките на храни.

Защо пчелите са толкова важни?

  • Работата на 1,4 млрд. души в земеделието и ¾ от доставките на храни в света зависят от опрашването на културите
  • От 100 зърнени култури, с които се храни 90% от световното население, 70 се опрашват от домашни или диви пчели

Друга фирма, която търси решения за пчеларската индустрия, е ирландската ApisProtect. Тя произвежда безжични сензори, които се поставят в кошерите и събират и предават информация.

Ние следим температурата, нивото на влажност, шум и скоростта, с която пчелите излитат от кошера, казва главният изпълнителен директор Фиона Едуардс Мърфи.

Суровата информация се анализира посредством машинно обучение, за да се превърне в полезна информация. Ние казваме например на пчеларя кои кошери се разрастват и кои се свиват, къде пчелите умират и къде са живи, допълва тя.

Тази технология улеснява работата на пчеларите. Тя отменя ръчното инспектиране на пчелините. В САЩ, където някои от най-големите пчеларски фирми имат над 90 000 кошера, това е много работа.

Фиона Едуардс Мърфи: В едно пчелно стопанство само около 20% от кошерите се нуждаят от намеса през цялото време.

Проблемът е, че пчеларите не знаят кои са 20-те процента. Те буквално излизат на полето и преглеждат всеки кошер, за да видят дали е този, който трябва да гледат.

Израелската фирма Beewise на свой ред цели да намали нуждата от човешка намеса още повече. Тя е създала “Beehome” - голяма структура във формата на кутия, която се захранва от слънчева енергия. Тя може да побере 24 отделни пчелини.

Всеки Beehome може да функционира автономно или през приложение, инсталирано на таблета или смартфона на пчеларя. Той е снабден с няколко камери, сензори и роботизирани ръце, които изпълняват различни действия - контрол на вредителите, прибиране на меда и др. Единствените действия, които изискват човешка намеса, са да се осигури достъп на пчелите до източник на храна и вода и да се прибере машинно събраният мед.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Песимизъм витае около добива на мед

Пчеларите отбелязват летния си празник

Кошери от гъби спасяват пчелите?