Израел е страна, която може да се похвали с много стартъпи, свързани с науката. През последните години тя се превърна в сериозен технологичен център. Макар на територията й да живеят само 9 млн. души, влиянието й върху сектора е огромно. То отстъпва само на това на САЩ, информира Agroportal.

Хидропонни оранжерии в село Жълти бряг вдъхновиха ученици

Именно в Израел са изобретени USB-то и PillCAM – капсулната ендоскопия. В селскостопанския сектор също не иновациите не изостават. Засушливият ландшафт в страната винаги е изисквал търсене на нови начини за отглеждане на земеделски култури. Около 2/3 от територията на Израел е класифицирана като засушлива или полузасушлива, а качеството на почвите в по-голямата им част не са в най-добро състояние. Към това трябва да се добавят ограничените водни ресурси и горещите летни месеци, през които почти валежи няма.

В продължение на много години Израел инвестира огромни средства в държавната организация за земеделски изследвания Volcani. Целта му е да служи на фермерите и отрасъла като цяло, разработвайки напредничави технологии за решаване на реални проблеми.

Стремителният ръст на страната в много нови отрасли в значителна степен се обяснява от два фактора. Първо, Израел е традиционен център за технологични иновации. Плътността на стартъпите на територията й е съпоставима с района на залива на Сан Франциско. В страната има висок дял на патентите на глава от населението. Второ, има голям опит в агротехническия сектор. Държавни земеделски субсидии се раздават щедро, а изследванията и разработките са част от националното съзнание.

Сред най-важните израелски агроиновации трябва да споменем:

1. Капково напояване
Капковото напояване е изобретено в Израел, когато инженерът Симха Блас забелязва цъфтящо дърво в долината на река Йордан, в която има проблеми с валежите. Достигайки до корените му, той установява, че от прокаран водопровод тече съвсем малко вода на капки, но тя е достатъчна, за да се развива дървото.

2. Съхраняване на зърно
Огромните пакети на GrainPro, разработени от Израел, предоставят на африканските и азиатските фермери прост е евтин начин за съхраняване на зърно. Те не пропускат вода и въздух. В наши дни се използват в около 100 страни.

3. Прецизно земеделие
Над 450 компании в Израел предлагат напредничави технологии за събиране и анализ на данни за по-ефективно и продуктивно земеделие. Сред тях са AgriTask, Croptimal, Taranis и Prospera.

4. Биопрепарати
Компанията BioBee изнася полезни насекоми и кърлежи за биологична борба с вредителите, както и диви пчели за естествено опрашване в над 50 страни.

Агроиновации: Куцането при говедата може да се преодолее без скъпо оборудване

5. Система за подпомагане на износителите
В Израел съществува уникална облачна система за управление на фермата AKOLogic. Тя предоставя на фермерите непрекъснат достъп до обновени нормативни изисквания. Ако клиент реши да продава в Walmart например, системата автоматично прилага правилата на САЩ в плана за развитие.

6. Система за събиране на вода
Не най-високотехнологичното, но доста необходимо решение откри компанията Tal-Ya Water Technologies. Тя произвежда пластмасови тави за многократна употреба. С тях се събира росата от въздуха и по този начин се съкращава потребността на фермерите от вода с до 50%.

7. Млечно животновъдство
Hof Hasharon Dairy Farm, SAE Afikim (Afimilk) и SCR Precise Dairy създават иновативни системи за управление на стадата, мониторинг и хранене, които се използват в млечни ферми в цял свят.

8. Аквакултура
Секторът на аквакултурата бележи всяка година средно 6% ръст. Доколкото над половината консумирана риба в света се отглежда във ферми, където се използват много антибиотици, хормони и пестициди, съществува остра нужда от устойчиви и полезни за здравето решения. Израел предлага няколко такива.

9. Мощна селекция
Селекцията на семена е цел на Израел от момента на основаването й. Компанията Equinom например е създала няколко сорта издръжливи семена с високо съдържание на протеини.

10. Иновативна опаковка
Израелците се стремят не само да опаковат храните, които произвеждат, но и да удължат техния срок на годност. Преди време компаниите StePac и Tadbik заедно разработиха Xgo FreshLid – повторно затваряща се опаковка с „модифицирана атмосфера“, за да удължат срока на съхранение на пресните череши от Чили и Перу по пътя им „От фермата до трапезата“.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Швейцарците отхвърлиха забраната на изкуствените пестициди

Агроиновации: Цифрови решения в производството на картофи

Агроиновации: Цифрови решения в млечното говедовъдство