Днес, 8 юли, е летният празник на пчеларите у нас, свързан с почитта към Св. Прокопий, считан за покровител на пчеларите и наричан още Прокопий Пчелар. 

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Светецът е обявен от Православната църква за великомъченик на християнската вяра, загинал през 303 година. В празничния народен календар денят на свети Прокопий образува противостояща двойка с празника на свети Харалампий (10 февруари), който е смятан за зимен покровител на пчеларите. В Етимологичния речник името Прокопий означава „преуспяващ“. Поверието казва, че който работи на този ден, няма да прокопса.

Една от нашите структури в област Шумен чества празника подобаващо с освещаване на хляба и меда в църква. Изнасяме исторически беседи за това, кои са тези светци и какво са дали за пчеларството”, споделя пред БНР Михаил Михайлов, председател на Сдружение “Екологично пчеларство“.

По думите му и конвенционалното, и биологичното пчеларство отговарят на едни и същи принципни условия. Пчелите трябва да се отглеждат природосъобразно, но в биологичното направление изискванията са много по-големи. Биопчелинът например трябва да бъде разположен в подходящи места извън интензивно земеделие.

Михайл Михайлов: За съжаление, много от пчелините у нас не отговарят на това условие, особено тези в Северна България.

Традициите на днешния празник повеляват пчеларите да занесат преди изгрев слънце обреден хляб, мед и тамян при кошерите си, да ги прекадят и да ги намажат с мед, за да е богата годината и да имат здрави пчели.

Агри.БГ пожелава на българските пчелари, подобно на името на покровителя им, да прокопсат, да са успешни и добри стопани. Честит празник!