Пчелите на територията на България ще изчезнат до пет години, ако продължава мистериозната ситуация с празните кошери и смъртността на насекомите и ако пчеларите спрат да възстановяват пчелините си. Това прогнозира Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите в България, пред „Телеграф“ .

Заводът на Ламборгини вече има свой пчелин

Според него реколтата от мед ще падне с около 70%, а пчеларите ще продължат да се отказват от занаята. „Много по-висока е смъртността и броят на празните кошери в страната от това, което са видели експертите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверката си преди близо два месеца, коментира Куменов и пояснява:

Ветеринарните власти са проверявали част от пчелините, които са регистрирани, а до другите така и не са стигнали.

Инспекторите официално могат да проверяват само стопанствата, които са в списъците на БАБХ, а по думите на Куманов поне половината от пчеларите не са регистрирани, защото се занимават с пчеларството като хоби, имат по няколко кошера и едва ли ще покрият изискванията за земеделски производител.

Браншовият представител окачествява положението като бедствено на територията на цялата страна. Негов колега от Родопите е съобщил, че от 300 кошера през февруари са му останали само 20. 

“Аз самият нямах досега такъв проблем с изчезнали пчели, но тази пролет открих вече два. Има различни теории за празния кошер, включително и конспиративни. Наистина не се вижда никаква причина пчелите да излетят и да не се върнат. Поне в района, където ги отглеждам, нищо не се е променило на пръв поглед. Нито има технически култури, нито пък някаква друга промяна. Кошерите са разположени сред поляни и добивам полифлорен мед години наред”, разказва пчеларят.

Куменов обаче е убеден, че мъртвите пчели в къщичките му са отровени. И това е в резултат на пестицидите, с които е пръскано в топлото време. Според други негови колеги е напълно възможно тези отрови да са останали в самия мед, който пчелите са събирали през лятото, а след това са се хранили с него. 

Служебният земеделски министър вече изказа менение пред бранша, че решение на проблема е масовата регистрация на пчелари. Той отбеляза, че в България има 12 хиляди, а само 6 400 от тях са регистрирани. Останалите не получават известия при пръскания, защото липсват в системата. От друга страна, стопаните на пчелини не веднъж са казвали, че арендаторите изчакват почивните дни, когато БАБХ не работи, и пръскат през деня. По разказите им, когато подадат сигнал на телефон 112, че се пръска неправомерно, инспекторите пристигат най-рано след ден-два.

Така никой нищо не може да докаже, защото пръскането вече е отминало и практически нарушителите се измъкват безнаказано. Агенцията си измива ръцете точно като Пилат Понтийски. Хем дошли, хем никакво нарушение не заварили, казва Куменов.

Той разказва още, че за първи път за синдрома на празния кошер съобщават в Китай. Там има много области, в които няма нито една пчела. Тогава фермерите започват да си купуват прашец от аптеките и с четчици се катерят по дърветата и опрашват всяко цветче. Според браншовия представител подобна ситуация е на път да се случи и в България.

Очаква се продукцията от плодните дръвчета да е с 30% по-малко, защото толкова е процентът на завързите в резултат на пчелното опрашване. Освен от пчели дръвчетата се опрашват от вятъра, от земните пчели и други насекоми", обяснява Куменов.

По думите му от няколко години има растениевъди в България, които плащат на пчеларите да им оставят кошери точно заради опрашването. Натоварват се цели платформи и насекомите вършат необходимата работа. “Това е практика в САЩ. Там обаче президентът Обама е въвел такса опрашване. Тази такса предвижда държавата да плаща на всеки пчелар на кошер за това, че отглежда пчели, които опрашват нивите и дръвчетата", твърди Николай Куменов. Според него нашите стопани се нуждаят точно от такава помощ, за да оцелеят и да продължат да работят.