Пчеларите казваме: „Ако вали, да е вечер, за да не пречи на пчелите“. И то веднъж в седмицата. Не ни трябват и температури над 28 градуса. Така обрисува идеалното време пчеларят Йовчо Йовчев от хасковското село Бориславци.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

Такова обаче за пчелите не се очертава и тази година, а Синдромът на празния кошер при него се е появил още в началото на октомври. 

„Зимата беше топла, имаше пило през цялото време, но пролетта беше студена още от средата на март и валеше почти непрекъснато. Нощните температури бяха много ниски. Пчелите не можеха да събират мед и да се развиват бързо“, обяснява Йовчев пред БНР.

Засега той определя годината като лоша, но се надява пчелите да наваксат. До преди няколко дни е валяло, а сега пък дойде ред на жегите. Спомня си, че сушата миналата година е настъпила още в средата на юни, а комбинацията от високи температури и липса на влага също не е никак благоприятна за отделянето на нектар.

„Тази година, когато се събираше мед от акация, имаше много дебела слана. Стана минус 6-7 градуса, пъпките измръзнаха и акациите цъфнаха доста по-малко и късно. Липите също закъсняха. При нас пчелите събират много от детелина“, на която пчеларят се надява за по-добър добив.

На другия край на страната – в Добруджа, също не са оптимисти за реколтата от мед. Хладната пролет и закъснялото затопляне забавиха развитието на пчелните семейства. В момента състоянието им е добро, но продължителните дъждове пречат на събирането на прашец, споделя своите наблюдения Галин Георгиев – председател на пчеларско сдружение „Пчела - Добрич“.

„От рапицата и акацията добивите са почти нулеви. Единични са местата, на които колеги извадиха и то малко количество. Сега е разгарът на липата и лавандулата, но заради дъждовете и там добивът ще бъде много нисък. На места започна да цъфти слънчогледът, надяваме се единствено на него, за да спасим сезона”, коментира Георгиев за Добрич онлайн. 

По думите му изкупната цена на едро ще се покачи с около 1,30 лв. до 4,80 до 5,20 лв./кг за полифлорен мед и до 8-11 лв./кг за акациев. Заради очаквания като цяло по-нисък добив цената на дребно също се вдига.

Галин Георгиев изрази своето задоволство от работата с електронната платформа за известяване и е категоричен, че при тях тази година няма липса на комуникация със зърнопроизводителите и съответно проблеми с натровени пчели.