Дизайнерка създаде специални кошери от гъби с надеждата да опази пчелите в Ирландия. Нейното изобретение прототип е сред топ 20 на избраните от ежегодната Награда за индустриален дизайн на британския предприемач и изобретател сър Джеймс Дайсън, информира GoodNewsNetwork.

Прогноза: Реколтата от мед ще падне с около 70%

Econooc е кошер, специално проектиран от Ниам Дамери за ирландската черна пчела. Той е натоварен със задачата да привлече все повече хора към спасяването на опрашващите насекоми.

Намаляването на пчелните популации в Ирландия е резултат не само от загуба на местообитания или използване на пестициди, но и защото в продължение на години страната внася пчелни популации от по-топъл климат, които трудно се адаптират към ирландския климат.

Кошерите Econooc се произвеждат от спори на мицел, развиващ се върху селскостопански вторични продукт, като дървени стърготини или слама, наречени субстрат.

Мицелът е влакнестата подземна структура, която поддържа плодното тяло - гъбите, които виждаме на разходка в гората. Според експерти той може да се използва за производството на тухли, канута и дори ковчези.

В случая с Ниам Дамери сместа от мицел и субстрат се натъпква във форма, за да имитира естествената структура на кошер, преди да влезе във фурната, за да се запази формата.

Кошерът на студентката по дизайн симулира хралупата на местното дърво, където черните пчели имат навика да изграждат своите кошери, за да се подслонят от дъжда, да складират храната си и да отглеждат малките си.

Дамери е създала и календар, който върви в комплект с всеки кошер. Всеки месец от него образова собственика на пчелина за различни растения, които цъфтят в съответния период от годината. В него се разказва и какво точно се случва в кошера по време на сезона.

Освен това, след като месецът приключи, собственикът може да откъсне долната част на календара. Тя е пълна със семена от диви цветя. Те може да бъдат засети в почвата и по този начин допълнително се помага на опрашващите насекоми да оцелеят.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглеждат пчели? Ветеринарната гимназия в Добрич разширява обучението по пчеларство

Електрокомпания създаде първия соларен парк за отглеждане на пчели

Заводът на Ламборгини вече има свой пчелин