Отглеждането на изумруденото дърво (Paulownia elongate) има потенциала да се превърне в решение за много проблеми на съвременния човек. В Унгария то е обект на 10-годишна разработка, като само преди дни в Будапеща се проведе специално събитие, посветено на устойчивостта му, пише Agrarszektor.

Анаеробното обеззаразяване на почвата. Що е то?

По време на събитието бяха представени врати и прозорци, направени от възобновяеми суровини от устойчиво производство, участниците можеха да се любуват и на орнаменти от изумрудено дърво, а истинска забележителност беше прототипът на цигулка от него, изработена от италиански майстор.

Но кое е наистина вълнуващото свойство на изумруденото дърво, което предизвика интереса на правителството на Унгария? Фактът, че то може да улавя два пъти повече въглероден диоксид от другите широколистни дървета, като същевременно произвежда много повече кислород. 700 000 хектара насаждения с изумрудени дървета теоретично биха могли да уловят всичките унгарски емисии на CO2, пише Институтът по политика по климата.

Изумруденото дърво е създадено чрез традиционно кръстосване на три дървесни вида, принадлежащи към рода Paulownia. Растежът на хибрида е толкова бърз, че до 6-годишна възраст той може да достигне височина 16 метра и диаметър на ствола 35 сантиметра. Бързото развитие изисква големи количества въглероден диоксид, така че с нарастването си той превръща големи количества въглероден диоксид в кислород.

Един хектар плантация с изумрудено дърво - приблизително 500 дървета - улавя 100 тона въглероден диоксид годишно. То има коренова система, която достига дълбочина до 9 метра. Това го прави устойчиво на негативните ефекти от изменението на климата и може да абсорбира хранителни вещества от голяма дълбочина. Други растения също може да живеят до него.

Изумруденото дърво издържа на екстремни метеорологични условия, преживявайки в условия от -25 и +45 градуса по Целзий. То има огромни листа, широки 25-45 см.

Освен че се използва като чудотворно оръжие за защита на климата, изумруденото дърво може да се използва по много други начини. Дървесината му е подходяща за производство на мебели и прозорци или като възобновяем източник на енергия, клоните му могат да се използват за отопление, производство на биобрикети, листата му - за фураж, а цветята му представляват интерес за пчелите.

Допълнително биоактивни вещества могат да бъдат изолирани от различните му органи и тъкани, които впоследствие да се използват като ценни суровини за фината химическа и фармацевтична промишленост. Биомасата на изумруденото дърво може да се използва не само като висококалоричен възобновяем източник на енергия, но и като възобновяема промишлена суровина.

По този начин дървото е многофункционално икономическо растение, което не само можем да използваме по много начини, тъй като расте отново и отново, когато се реже и се полагат грижи за него, но произвеждайки големи количества кислород и поглъщайки въглероден диоксид, то допринася много, за да поддържа нашата планета жива.

Другата страна на монетата е, че някои производители на изумрудени дървета и еколози открито поставият на въпрос реалната способност за генериране на доход и екологичната вреда. Поддържането на интензивен растеж има цена, тези  дървета изискват почти същото ниво на грижа като обработваемите култури. Разходите за поддръжка са високи, нуждите от хранителни вещества и вода - също.

Въз основа на изключителния си капацитет за улавяне на въглерод, изумруденото дърво може да бъде отличен кандидат за създаване на климатично щадящи насаждения. За да направим това обаче, трябва да се уверим, без научно съмнение, че растението може да бъде контролирано и не представлява екологичен риск.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-голямата градска ферма в света отвори врати

Франция инвестира милиони във влакове заради земеделието

Как новата стратегия на ЕС ще повлияе на обработването на земята?