Много филми представят сателитите като огромна система за наблюдение. Ако обърнем поглед към селското стопанство, ще открием, че те може да бъдат от голяма полза. Освен ефект на „Биг Брадър“, фермерите може да извлекат ценна информация и снимки. Днес от Космоса може да се създават детайлизирани изображения с точност до 50 см и дори по-малки, информира futurefarming.com.

Агроиновации: Софтуер за управление на риска в зърнопроизводството

Нано сателити

Благодарение на хиляди нано сателити, движещи се в орбита, можем да наблюдаваме дейностите на полето почти в реално време.

В момента администрациите преоткриват възможностите на сателитите в подкрепа на мониторинга на законодателната уредба и еко-схемите. В Европа 9 страни членки на ЕС работят заедно по проекта NIVA4CAP, търсейки начини за внедряване на новите технологии. Засега те получават публични данни от  европейската програма „Коперник“.

Данните от сателити се превръщат в ключов актив

Комбинацията от много висока резолюция и много висока скорост създава силен механизъм за наблюдение или дори криминалистика, в случай че някой иска да събере доказателства за неправомерно поведение. Така че сателитните данни се превръщат в ключов актив за администрациите, които следят за спазването на разпоредбите и програмите.

Поради факта, че данните са отворени за всички, от застрахователи до неправителствени организации, те може да се използват за различни операции. Не можете да се скриете от сателит!

Изображенията помагат на фермерите в управлението на културите

Снимките с висока резолюция помагат на фермерите да се грижат по-добре за отглежданите култури. Те могат своевременно да засичат различни аномалии и да съставят списъци със задачи, базирани на получените данни. Високата скорост на предаване на информацията позволява да се наблюдават в реално време прекопаването, сеенето, напояването, наторяването и прибирането на реколтата.

Земеделие, което е ангажирано с по-малко генериране на въглеродни емисии

Селското стопанство сега е отворено за всеки, който се интересува от него. Как може да извлечете полза от това? Отговорът е лесен! Започва да се популяризира практика, при която обществото награждава фермерите, които полагат усилия да не генерират въглеродни емисии.

Структурно понижаване на органичния въглерод в почвата

През последните десетилетия е установено, че интензивното земеделие провокира спад на органичния въглерод в почвата. По този начин тя става по-малко устойчива на въздействието на околната среда. Декарбонизираните почви не може да задържат вода и нутриенти.

Сателитите помагат на земеделците да регенерират почвите

Сателитите ще помогнат на фермерите да взимат правилните решения, избирайки управление на културите, което стимулира възстановяването на почвата. Потребителите може да извлекат информация кой земеделец как произвежда продукцията си и да изискват по-отговорен подход. Включително, може да се ангажират със заплащането на по-висока цена за нея.

Всичко, казано дотук, потвърждава тезата, че сателитите са по-скоро шанс за успех, отколкото заплаха. Те предлагат много ползи и е въпрос на време да бъдат приложени на практика от все повече стопанства. А сега излезте на открито и се усмихнете. Снимат ви!

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Опитът на Гърция в цифровизация на полското зеленчукопроизводство

Агроиновации: Дойде време и за български иновации

В новата ОСП ще се дават пари за схеми за качество