Драстично по-ниски добиви от слънчоглед отчитат земеделските стопани от Добричка област в сравнение с резултатите от предходната стопанска година.

Основните причини са липсата на валежи, настъпилото продължително засушаване и високите температури. Към това се прибавя и типичният за Добруджа суховей, който допълнително изсушава и опърля растенията, коментират земеделските стопани. 

Картината в Добричка област е твърде пъстра по отношение на добивите. Резултатите показват, че в някои общини производителите са прибрали едва по 20-30 кг/дка, в други се стига до 150-160 кг/дка. Рядкост са добивите от 200 кг/дка, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Към момента в Добруджа се отчитат средно около три пъти по-слаби добиви от слънчоглед.

След около 10-14 дни ще започне прибирането на ранните хибриди царевица. Състоянието на тази пролетна култура в Добричко е още по-лошо и стопаните не са оптимисти.

В най-североизточните райони на страната добиви дори няма да има, прогнозират от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Стопаните там споделят за липса на кочани в отделни полета, което на практика означава нулеви резултати. Фатално отражение според тях са дали високите температури в най-критичните фази от развитието на царевицата, които достигнаха 37-38 градуса и бяха придружени от суховей.

Очакванията са средните резултати в Добричка област да бъдат между 300 и 400 кг/дка от царевицата, което е почти двойно по-малко от средните показатели през миналата есен.

През таз ипролет стопаните от Добруджа заложиха близо 933 000 дка площи с маслодаен слънчоглед и 950 000 дка с царевица.