Изключително е притеснително повишението на цените на горивата и на тора. От 1 септември цените на българските торове, произведени в България, са обявени на 700 лв./тон амониев нитрат от завод. Това означава, че цената си върви нагоре без това по някакъв начин да съпътства приходите, които ще имаме. На практика приходите ни падат, а разходите ни се увеличават. 2024-а няма да е по-цветна от миналата или от тази. Това коментира пред Агри.БГ зърнопроизводителят и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

 

По думите й най-голямото перо в разходите на зърнопроизводителите са торът и рентите.  

“Тази година торенето беше изключително скъпо. Говорим за разходи на декар между 40 и 80 лв. Отделно има разходи, защото този тор не се тори сам - хора, трактори, торачки, транспорт, съхранение и т.н. безумна е цената. Лошото е, че тази година заявката е нещата да се развият по същия начин”, каза Жекова.

Радостина Жекова: Започваме да произвеждаме стока, на която няма кой да плати цената. 

“Има производство, но реално няма кой да плати производствената цена, не тази, която ми се иска на мен. Разходът за един декар пшеница, без рентите, защото са много различни из страната, е между 180-230 лв. в зависимост от това какво ти е производстовото, колко пъти си пръскал и т.н. 560 кг е средния добив за Добруджа, по 0.40 лв., за какво говорим? И трябва да се платят рентите”, изчисли зърнопроизводителката. 

Според нея не се очаква добра реколта от царевица тази година. 

“Това, което се вижда на местата, на които има царевици - изглеждат зелени, не са изсъхнали, вътре като влезеш, няма заложени кочани заради жегата. Юли месец спря всякакво опрашване и ще говорим за добиви, които са на половина от миналогодишните”, каза Жекова. 

Според нея помощта, която беше отпусната от Европейския съюз, е подигравка, защото парите ще стигат най-много да се купят листни торове.