Малко над 550 кг/дка е средният добив от пшеница в Добричка област. Добруджа е виждала повече, виждала е и нулеви реколти заради природни бедствия. На финала на всяка стопанска година собствениците на 3,5 млн.дка обработваема земя очакват своите ренти. А те са свързани не само с добивите от всички зърнени култури, но и с тяхната реализация.  

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

“Добивът е сравнително добре на база на очакванията, които имахме и сътресенията, които преживя пшеницата тази есен и пролет. Това, което е притеснително за нас, е пазарът, който е изключително чувствителен в момента и трудно се търгува. Фирмите изключително малко търгуват в момента.

Още по-лошото е, че този добив на практика и цените, които варират между 400 и 440 лв./кг, ще покрият разходите без рентите, което е изключително притеснително за нас. При положение, че влязохме в една суша за пролетниците, става изключително трудна годината”. Това коментира за Агри.БГ Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.


Сметките за рентите отдавна са започнали. В Добричка област сумите, които получават собствениците на земя, са най-високи в страната. Факт е, че в община Балчик например на финала на предходната стопанска година, бяха изплатени около и над 200 лв. за декар. Земеделските стопани в момента са притеснени как ще отговорят на очакванията.

“В България имаме един много хубав израз „сметки без кръчмар“. Ако не завали, на практика реколтата от пролетници, ще бъде в изключително ниски добиви, което автоматично ще регулира рентите надолу”, добави Жекова.

Простата истина е, че ако сектор „Зърнопроизводство“ е добре, всички собственици на земя ще бъдат доволни. В масовите договори в Добруджа се посочва, че рентите трябва да са около 30 % от произведената продукция. Именно затова е важен крайният резултат от жътвата на всички култури. 

“Време е всички арендодатели да си дадат сметка, че сме свързани. Когато говорим за Добруджа, има 3,5 млн.дка земя. И ако времето е с нас, ако Господ е решил, че ние ще жънем, то и рентите ще бъдат хубави. Това е единственият начин и трябва да се подкрепяме - и те да държат на земеделието, и ние на тях, защото ние без основния ресур - земята, няма какво да направим”, заключи Радостина Жекова.

Погледите на всички сега са насочени към състоянието на слънчогледа и царевицата, които страдат заради екстремните засушавания в Добруджа.