Водата е ресурс, който няма алтернатива. Проектът SmartLand в Южен Тирол, Италия, има за цел да подобри ефективността на използването й в селското стопанство чрез създаване на мрежа между фермери, изследователи и технологични компании за Интернет на нещата. Крайната цел е оптимизиране на напоителните практики. Това ще бъде постигнато с помощта на мрежа от сензори, поставени в земята. Те ще измерват непрекъснато наличието на вода за растенията, информира Ypaithros.gr.

Експериментално лозе бори климатичните промени

Южен Тирол е район, в който почти половината от водните ресурси се използват за напояване. Затова изследователите работят върху използването на по-устойчиви напоителни практики. Идеята им е да използват прецизно напояване като ключов елемент от модерното и устойчиво производство на храна.

Част от работата на екипа е да създаде инструменти и да даде насоки на фермерите как да го постигнат.

За целите на проекта първоначално са били монтирани 120 влагомера в основните зони за измерване на водния потенциал на почвата. Тези измервателни станции изпращат събраните данни, които впоследствие се обработват и се визуализират в графика в специално приложение.

По този начин фермерите могат да споделят своя опит със сензорни данни, което позволява по-добре да се следи нивото на водата в овощните им градини. Приложението е максимално опростено, за да може да се използва от повече хора.

Според изследователите чрез оптимизиране на производството и намаляване на загубите на вода по време на вегетационния период могат да се поддържат същите нива на качество и добив на реколтата. По този начин ще се подобри устойчивостта на земеделието и ще бъдат извлечени екологични, икономически и социални ползи.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пламен Абровски: Политиката се прави, за да бъде полезна за земеделците

Идея: Подновяване на държавната помощ “Първично производство” за растениевъдството

Как да разберем, че картофите имат нужда от наторяване с калий?