Всички земеделски производители, чиято продукция беше унищожена при наводненията в Садово, ще бъдат обезщетени, заяви министърът на земеделието Иван Иванов при инспекция на разрушените съоръжения в общината.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Дигата е вече възстановена, но се оказва, че тя и всички ремонтирани през последни две години нямат Акт 16. Работата по тях не е изцяло приета, но всички дейности са напълно платени.

Добрата новина е, че те все още са в гаранция и фирмите, работили по тях, трябва да извършат възстановяването за собствена сметка. На компаниите вече са изпратени писма, а ако откажат да обновят съоръженията, всички материали ще бъдат изпратени на прокуратурата. 

Във връзка със съмненията за злоупотреби в момента се извършва пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи“. Резултатите от одита ще бъдат предоставени на прокуратурата – както на българската, така и на европейската. Има сигнали за нарушения, включително и опит за злоупотреба с европейски средства, за ремонт на напоителни съоръжения, които са в разрез с европейското законодателство. 

Министърът: Съществува опасност от налагане на финансови корекции, което ще се отрази и на цялостното финансово състояние на „Напоителни системи“. 

По първоначални данни възлагането на ремонтите се е извършвало по непрозрачен начин, като има информация за нелоялни практики, като поставяне на дискриминационни условия. Общата сума на сключените договори за дейности по напоителни съоръжения е 107 млн. лв. 

„Допускам възможност да има промяна на ръководството. Но ще изчакам окончателната информация, за да се видят кои са отговорните лица и да се вземат финални решения“, уточни ресорният министър.